Nuffnang Adds

Thursday, 25 December 2014

Banjir

Assalamualaikum semua..lama sudah aku tak jenguk dan update entry baru..rindu pulak rasenya, so sempena hari nie aku rest day so adelah sedkit mase untuk aku menulis diruangan kecil nie..seperti yang semua sudah maklum bahawa negeri2 dipantai timur dan juga utara telah dilanda banjir kesan dari lepasan empangan dari negara jiran dan juga musim tengkujuh yang sedang melanda pantai timur serta fenomena air pasang besar akibat bulan berada dekat dengan bumi..aku berasa sangat simpati kepada semua mangsa banjir yang terlibat dan semoga Allah s.a.w memberikan mereka kekuatan dan kesabaran yang tinggi kepada mereka semua..Bagi yang telah kehilangan orang tersayang takziah aku ucapkan dari jauh walaupun tidak mengenali dari dekat..bagi yang kehilangan harta benda serta tempat tinggal tu mungkin ade hikmah disebalik yang terjadi semoga tabah dalam menghadapi dugaan nie semua..selain itu patuhlah pada arahan yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa semasa banjir nie dan janganlah bertindak sesuka hati sehingga merbahayakan diri sendiri serta orang lain..utamakan keselamatan dan jangan gatal2 nak bermain air banjir pulak..korang ingat air banjir tu bersih kee..pada pihak berkuasa yang bertugas pula..tahniah serta bangga dengan kecekapan dan usaha kalian semua dalam memastikan semua mangsa banjir dapat diselamatkan dan berada dalam keadaan baik semua..tanpa anda semua apalah terjadi pada mereka semua..Disini aku kongsikan sedikit gambar yang telah dikongsikn oleh rakan2 aku yang telah menjadi mangsa banjir nie..


 

 
 
 
 
 
 
 
 


 


 Wassalam

Monday, 1 December 2014

Disember sudah...

Assalamualaikum semua..apa khabar semua??sekarang nak update blog agak terhad masa yang ada..kebiasaannya aku akan update dekat opis aje..sebab kalau kat rumah mesti rase macam malas nak update guna tablet sebab leceh nak kena taip satu2..kalau kat opis boleh guna pc opis aje..tetapi sekarang nie kat opis aku dorang dah block untuk masuk website blogspot dengan certain sosial network nie..eleh dengki lettew orang ade blog..hiehiehie! Tapi nasib baik website lain still go on..takdelah bosan budak CCC..(mate ke atas tangan ke bahu)..Okaylah sekarang dah masuk bulan Disember tinggal sebulan lagi sebelum masuk tahun 2015, adakah semua perancangan 2014 korang telah dicapai?? Aku harap semua yang telah dirancang korang tercapai dan mana-mana yang tak sempat nak capai tu cuba next year ye..sama macam aku, perancangan yang terbantut tahun nje aku forward ke tahun depan insyaallah..Tahun depan Qisya dah start masuk sekolah tadika, aku hantar kat tadika bawah MAIWP aje..nak hantar ke tempat mahal tak mampu uolls, lagi pun tadika nie dekat dengan kawasan rumah serta tempat kerja aku dengan laki aku..segala urusan pendaftaran sudah selesai tunggu untuk ambik uniform je hujung bulan nie..aku suka tadika nie sebab ianya lebih menekankan aspek pembelajaran secara islamic..harap-harap Qisya dapat mengikuti program pembelajaran dekat tadika tanpa ada sebarang masalah..

Bulan nie kesibukan aku di opis agak berganda so balik kije pun tak menentu, nasib baik ade laki yang memahami tugas bini yang kerja shift..opps lupe nak share, sekarang aku dah start masuk kerja shift balik, sebelum nie normal hour aje aku kerja so bile dah shift nie mmg tak menentulah kerja aku..dan cuti pun dah tak sama dengan laki aku..alah tak kisahlah laki aku cakap janji ada kerja dari takde..aku tak kisah pun sebab sebelum nie aku dah biasa kerja shift..cuma bila ada anak nie, kesian jugak kat anak aku time aku kena kerja malam..tapi nasib baik sebelum aku masuk kerja shift nie, aku sudah deal dengan boss aku.Korang ingat senang ke nak suruh aku masuk kerja shift nie..hello please leerr, dah bagi aku kerja normal hour pastu nak suruh aku masuk shift sebab nak replace dengan orang lain yang insist sgt katenye nak kerja normal hour..(mate ke ats) nasib baik aku jenis yg still boleh bertolak ansooooor dgn orang lain..sabar jelah, nasib baik reason yang diberikan aku boleh terima..tetapi bersyarat okay jemah mintak dengan boss shift paling lambat kul 12 pm sampai 9 pm ajooo..lebih-lebih no way dan weekend my shift only until 7 pm ajee, tak kuase jemah nak kerja sampai malam-malam bute jemah ade laki dengan anak yang jemah kena bagi attention jgk ye! Nasib baik my lovely boss really understanding with my condition dan accept semua syarat jemah..thanks sangat boss...!Okaylah aku nak masuk tidur dah..ngatok uolls esok kerja masuk jam 11 am tapi awal-awal pagi dah kena bangun nak hantar Qisya kat rumah pengasuh sebelum hantar tu mesti nak singgah breakfast dulu..itulah quality time aku setiap hari..jumpa lagi di lain entry semua..

Wassalam


 Untuk tatapan yang merindui jemah..pic last outing with my family last november

Thursday, 20 November 2014

Hilang ke??

Assalamualaikum semua..salam jumaat yg barakah dan apa khabar uolls??..lama sudah aku tak update cerita baru..bukan hilang ke mana pun..maaflah uolls semua jemah too busy dan tak sempat nak update crite2 bru skrg..Kebetulan hari nie aku cuti sebab bawak kereta pergi service so adalah sedikit masa untuk update blog sambil menunggu turn kereta aku siap di service..apa crite korang sekarang??aku mcm biase je busy dgn urusan kerja serta rumahtangga..kihkihkih..statement poyo je uolls..baru2 nie busy menyiapkan costing utk next trip thn dpn..giler kentang gtu dgn partner-partner trip baru serta laki aku join skali..teruja sgt uolls..!!Destination..???..biarlah rahsia gtu kte Datuk ct kite..kihkihkih..Alhamdulillah..costing siap..so dh boleh slow2 booking apa yg patot dahulu sbb trip tu hujung thn dpn..we all harap semuanya berjalan lancar nanti..huh tak sabar-tak sabar-tak sabar..!!Tapi trip dgn family aku awal thn dpn aku serahkan kat adik aku utk uruskan sebab aku byk kerja..pandai2lh dia uruskan..Pendaftaran pra sekolah Qisya dah settle cuma hujung tahun nie kena pergi ambik uniform sekolah dia..sekarang bukan main excited lagi nak pergi sekolah..tiap2 hari asyik cakap hal sekolah aje..teruje sgt lettew! Harap-harap Qisya suka dengan sekolah tu nanti..Sekarang dekat terengganu dilanda banjir yang teruk sehingga ada yg kehilangan org tersayang dalam bencana nie..aku harap orang2 terengganu tabah serta byk bersabar mengharungi dugaan ini..Alhamdulillah kampung aku tidak terlibat dalam bencana nie tetapi ada ada jugak sanak saudara aku yg menjadi mangsa banjir kali nie..byk2 bersabar ye korang semua..Esok aku nak balik kampung, harap2 perjalanan kami selamat pergi dan balik nanti..Okaylah kereta pun hampir siap di service..jumpa lagi dilain entry uolls..

 



Muka kebosanan sampai 2 cawan milo habis tunggu kereta siap di service..

 Wassalam

Thursday, 30 October 2014

Take 5 minutes for al-kahfi..

Assalamualaikum semua..apa khabar uolss semua?hari nie aku just nak sharing sedikit ilmu akhirat moga-moga dapat dijadikan perlindungan untuk semua nanti..Insyaallah..Okaylah tanpa membuang masa marilah kita membaca ayat-ayat al-kahfi nie supaya kita dapat menghindarkan diri daripada fitnah dajjal..



Wassalam 

Wednesday, 29 October 2014

Orang baru..

Assalamualaikum semua..perkongsian hari nie adalah tentang "orang baru" korang mesti tahukan maksud orang baru nie kan,kalau tak tahu meh sini nak cerita sedikit orang baru nie ialah orang yang baru masuk dalam ahli keluarga ataupun dalam komuniti kita..tetapi orang baru yang aku maksudkan nie adalah orang baru dalam ahli keluarga aku..Oppss bukan i preggy okay..Insyaallah maybe next time but today i want story uolls...dah teromputih ler pulak..orang baru yang aku maksudkan adalah cucu saudara aku..eeihh gedik sangat belum masuk umur 30 lagi jemah dah jadi nenek??..mamaji??.popo??..opah?? or sebagainyalah gelaran untuk kategori nie..cucu saudara nie yang ke-4 dah..ko mampu??baby nie baru lahir hujung bulan lepas tetapi aku baru ada masa nak pergi melawat..see kejis sangat!!sorilah cu mamji too busy cyg..so last weekend kebetulan kakak aku ada datang sini so aku ajak kakak aku pergi Setia Alam rumah anak sepupu aku nie..kebetulan sepupu aku pun ada jugak kat sini dah sebulan sebab tolong jaga anaknya yang sedang berpantang..umur cousin aku pun dah 40 lebih so memang patot ada cucu dah sebab anak dia kahwin awal lepas abis study dulu..huhuhu nielah lumrah berkeluarga besar macam aku..korang semua ada??bestkan berkeluarga besar macam nie tapi tak best time raya aje..rabak poket nak sedia duit raya kat budak-budak nie semua..rm1 tak dipandangnya..

So cucu yang ke 4 nie baby boy dan namanya Mohd Iqmal Izz tah betul ke tak aku eja namanya..berat dah naik 3 kilo lebih dah masa baru keluar dulu hanya 2.8 kg..lebih kurang berat Qisya lahir dulu..masa aku pergi tu baby nie asyik tidur je dan bangun pun time nak menyusu aje..tapi masalah kalau datang dengan kakak aku,asyik dia aje nak dukung baby tu..tulah kesian jugak kat kakak aku,kalau tak bulan 12 nie mesti aku dah dapat anak sedara baru..nak buat macam mane semua kuasaNya kakak aku keguguran..bagilah dia peluang pegang baby tu puas-puas..aku harap murah lah rezeki kakak aku nak menimang anak sendiri nanti..amin..so lama jugaklah aku lepak rumah anak sepupu aku nie..yelah bukan selalu datang pun busy uolss..lagipun dia duduk klang  aku pulak duduk kl..jauh nak menapak tu..tipu sangat padahal tiap-tiap minggu turun shah alam pi makan nasi kak jah dekat TTDI Jaya tu..kihkihkih..okaylah meh lah korang tatap gambar cucu aku yang ke 4 nie..dan kat bawah tu gambar anak aku buat muka sebab mak dia bagi makan cucur bawang aje..okay semoga bersua kembali dilain entry ya..


Nyenyak dia tidur walaupun suasana dalam rumah bising dengan abg,kakak dan juga suara Qisya duuk bermain

Budak cerewet time makan


tata

Tuesday, 28 October 2014

Jom masak:Udang Galah Masak Merah Sejati...

Assalamualaikum semua..jom ke dapur..!!amboi class tak aku sekarang asyik nak share resepi masakan saje kan..yelah sekarang kalau tak busy kat opis balik rumah mood masak rajinlah..tetapi kalau kat opis aku too busy balik rumah mood nak masak dah ke laut sebab kepenatan..tapi bile laki aku sound bukan ye kerja bancuh simen ke angkut pasir kat opis tu..terus je berdesuttt je aku ke dapur malas nak dengar ayat-ayat puitis dia sound kat aku..yelah memang aku tak bancuh simen or angkut pasir kat opis tapi aku letih sebab setiap hari berhadapan dengan pelbagai karenah pelanggan yang sentiasa on demand kat tempat aku berkerja tu..ohh stress sangat jemah okay..!!..nie dah merepek dari title kat atas dah nie..okay jom masak..sila buat muncung ala-ala cheff wan ckit..now start..ye puan-puan arini nie wan nak masak udang galah masak merah sejati..nama pun dah glam..sejati gitu uolss mampu??kihkihkih..sila hempuk senduk atas kepala sekali kasi sedar dari angan-angan tu..udang galah nie aku dapat dari cousin aku sebab dia kaki pancing so setiap kali dia balik mancing dia akan bagi sedikit hasil tangkapan dekat mak aku..so kebetulan aku balik kampung hari tu,so aku terus ambik untuk masak sebab udang masih fresh lagi..so mari masak sekarang..selamat mencuba resepi aku ya...


Bahan-bahan:-
Udang galah - dibersihkan terdahulu
Bawang merah - dikisar
Bawang putih - dikisar
Sedikit halia - sedikit aje ingat tau sedikit aje..
Air asam jawa
Cili kering - dikisar
Garam secubitt rasa

Hiasan:
Bawang besar - dimayang
Cili -  dimayang

Cara-cara masakan:
- Panaskan kuali bersama minyak
- Tumis bawang merah,putih,cili kering yang telah dikisar dan sedikit halia sehingga naik minyak dan juga bau
- kemudian masukkan udang galah yang telah dibersihkan tadi dan masak bersama bahan yang telah ditumis tadi dengan nyalaan gas yang sederhana supaya udang galah tu tak overcook
-masukkan air asam jawa,sedikit garam dan juga bahan hiasan tadi dan masak sehingga warna kulit udang berubah kemerahan kemudian siap..ready pinggan sekarang!

Inilah hasil masakan resepi campak-campak jemah..


Selamat mencuba..

Tata


Friday, 24 October 2014

Teman baru aku...

Assalamualaikum semua..Jom nyanyi lagu nie "..aku punya teman..teman sepermainan..kemana saja ku berada dia pasti ada.." grand gitu..siap nyanyi bagai..sedap tak suare korang??mestilah sedapkan up suara sendiri..kihkihkih..korang semua mesti tertanya-tanya siapa teman baru aku..apakehel pulak jemah nak ada teman baru..siapa dia??laki aku sudah ke mane??..no no no..teman baru yang jemah maksudkan bukannya lelaki or perempuan ke ape..pandai ye korang nak buat spekulasi negative terhadap jemah nie..okaylah teman baru yang jemah maksudkan adalah hobi baru jemahlah..sekarang timbul minat baru membaca novel..novel cintan cintun gitu jadi pilihan jemah..ko mampu??mesti korang feeling berbulu je dengan aku..minat membaca novel nie terjadi lepas aku layan drama adam dengan hawa..tak puas hati tengok drama swasta yang banyak sangat potong babak dalam tu aku baca novel pulak baru puas hati..see gedik sangat fanatik i uolss..lepas layan novel adam dan hawa,aku terjebak layan novel resepi memikat suami..hambik ko.."..aku bisa membuat ko jatuh cinta..kepadaku walaupun ko tak cinta.."nyanyi lagi..tapi seyes aku suke drama serta baca novel nie layan sangat..pastu yang best sekali novel the wedding breaker tu so romantis..dramanya pun sangat-sangat menyentuh jiwa romantis laki aku..kihkihkih..uwekkk....okaylah itulah cerita teman baru aku..aku harap korang semua pun mempunyai hobi yang kita boleh share sama-sama..tak salahkan..okaylah aku ada kerja sikit nak buat,sampai ketemu lagi dilain entry..


Antara novel yang sudah habis aku baca..
Ini antaranya yang terbaru yang belum habis dibaca lagi..


tata

Salam Awal Muharram...

Assalamualaikum semua..dan salam awal muharram ataupun maal hijrah aku nak ucapkan kepada semua umat islam..bersempena tahun bari takwin islam kita nie..moh ler kita mulakan dengan perhijrahan baru ini dengan azam baru yang baik jangan berazam pada sesuatu yang tak baik pulak ye..mari aku ceritakan sedikit macam mana peristiwa maal hijrah nie..jangan nak ingat pasal hal hiburan aje ye semua..okay semua dari aku duk merepek panjang-panjang mari korang baca tazkirah sabtu aku hari nie..

"..Awal Muharram atau Maal Hijrah merupakan suatu hari yang penting bagi umat Islam kerana menandakan peristiwa penting yang berlaku dalam sejarahIslam iaitu memperingati penghijrahan Nabi Muhammad s.a.w dari KotaMakkah ke Madinah pada tahun 622 Masihi.Peristiwa bersejarah itu berlaku pada 1 Muharam tahun baru bagi Takwim Hijrah.Namun Tahun Hijrah Rasulullah SAW dari Mekah ke Madinah itu diambil sebagai permulaan kiraan bagi kalendar Hijrah.."

So ingatlah kita bahawa peristiwa penting inilah yang membawa perubahan kepada kita umat islam..okaylah setakat itu sahaja  tazkirah jemah hari nie..



Wassalam

Jom masak:Nasi Lemak sesimpleku..

Assalamualaikum semua..salam jumaat ya..hari nie lambat sikit update entry sebab ada kerja sikit yang perlu diselesaikan..okaylah entry hari nie chef jemah nak share resepi nasi lemak sesimple mak jem okay..harap-harap korang boleh try ler..resepi nie aku reka sendiri dari pemerhatian aku terhadap cara masakan mak aku..opps lupa nak cakap mak aku jual nasi lemak kat kedai makan adik aku so selalu aku tengok cara dia buat nasi lemak tu..Okay marilah aku share resepi nasi lemak meletup jemah nie ya..

Bahan-bahan untuk nasi:

Beras
Santan
Daun pandan
Sedikit halia (diketuk)
Sedikit garam 
Sedikir air

Bahan untuk sambal:

Bawang merah - dikisar
Bawang putih - dikisar
Cili kisar
Sedikit garam
Sedikit air asam jawa
Sedikit gula melaka

Sampingan:
Bilis goreng ranggup
Telur rebus 
Timun

Cara masakan:

Masak beras bersama-sama santan,daun pandan dan juga halia bersama..makesure santan tu jangan terlalu pekat dan tambah sedikit air..letak sedikit garam dan masak nasi sehingga masak..senangkan..Tetapi jangan laras gas berlalu besar nanti hangit pulak nasi lemak korang semua..makesure nasi korang masak tu biar lembut gituuu..

Untuk masak sambal pula:

Tumis bawang merah dan putih yang dikisar sekali bersama dengan cili kisar sehingga naik minyak..kemudian masukkan air asam jawa dan sedikit gula melaka..masukkan sedikit rasa secukup rasa dan masak sehingga sambal tu naik minyak..kalau korang nk masak bilis tu sekali pun boleh..nielah resepi aku..selamat mencuba...


Inilah hasil nasi lemak sesimple mak jem..

tata



Thursday, 23 October 2014

Balik kampung lagi...

Assalamualaikum semua..apa khabar dan sedang buat ape tu semua..jemah harap sihat-sihat dan cerialah semuanya..agak lama aku tak merepek kat entry sebab masa tidak mengizinkan gitteww..hari nie aku nak merepek panjang sikit..Alhamdullillah sekarang perasaan aku agak lega sedikit setelah mendapat perkhabaran gembira dari boss tentang status kerja aku..cuma aku kena pergi jawab exam sahaja lagi...Okaylah minggu lepas aku berpeluang sekali lagi balik kampung sebab nak hantar adik aku balik sebab cuti semesternya dah nak habis..adik aku nie gedik sikit taknak balik naik bas express nak jugak suruh aku hantar dia balik..oleh sebab dia deman aku layan jelah,kalau balik dengan bas nanti takot dia tak selesai pulak..habis kerja petang tu terus je aku gerak balik terus ke kampung.

Kebetulan balik kampung kali nie takde orang sangat kat rumah mak ayah aku..kakak aku outstation ke Kuantan dan 2 orang adik aku ke Gambang follow cousin aku pergi bercuti.So tinggal mak dengan ayah dan family adik aku aje kat rumah.Kalau ada semua memang gamatlah suasana dalam rumah sebab kitorang memang suka bertekak dan bergurau mengalahkan budak-budak..tambah-tambah semuanya perempuan memang lagi havoc lerr..Okaylah memandang takde sangat orang kat rumah..pagi-pagi lagi mak dengan ayah aku dah hilang pergi breakfast berdua..amboi!..alasan yang diberikan sebab semua orang taknak bangun awal sangat so dorang tinggalkan aja kami yang ada nie..huahuahua..So pagi tu laki aku ajak pi makan nasi dagang kat kak Yah nasi dagang dekat pantai batu buruk..sedap giler tu..aku ajak adik aku sekali join bawak anak sedara aku yang kuat makan tu sekali..sudah makan nasi dagang tekak teringin pulak nak makan mee jawa gong kapas,so aku suruh laki aku drive ke sana pulak untuk tapau aja sebab perut still kenyang lagi makan nasi dagang tadi cume tapau mee jawa nie awal-awal sebab kedai mee jawa nie buka sekejap aje dan mee jawa nie pulak memang cepat habis..so kitaorg tapau dulu makan kemudian..

Kebetulan kami balik kali nie ade kenduri kahwin rumah kakak mak sedara aku,so tengah hari tu mak aku ajak aku sekali pergi makan kenduri tersebut..dah ler aku tak bawak balik baju untuk pergi makan kenduri nasib baik ada sepasang yang aku tinggalkan dekat rumah mak aku untuk emergency pakai..tapi tudung pulak tak match..tapi lantaklah aku pakai je tudung yang ada..waaahh lama giler tak pergi makan kenduri kahwin sedap giler makan gulai kawah..terima kasih tuan rumah sebab menjemput kami sekeluarga..rumah pengantin tepi sawah..best giler layan angin petang kat rumah pengantin..sebelum balik harus bergambar dulu kat pelamin tetapi tanpa pengantin sebab pengantin tengah bersolat...Balik rumah berehat kejap lepas tu laki aku ajak pergi ke makan ikan bakar kat Besut..So apa lagi haruslah follow boleh ambik angin pantai sikit..aku ajak mak dengan adik aku serta adik ipar aku sekali join..lagi ramai baru best..tempat ikan bakar yang kitorang pergi tu namanya Zul Ikan Bakar..famouslah dekat areal Besut nie dan taste pun not badlah..nak cakap too sedap tu takler jugak but not bad..habis makan kitorang bertolak balik ke kuala terengganu..

Esoknya pagi-pagi lagi aku kerah adik aku ke losong sebab nak beli kerepok lekor sebab petang dah nak balik kl..Qisya tak ikut sebab follow mak dengan ayah aku pergi breakfast..nasib baik orang tak ramai lagi time aku pergi tu..lepas tu ajak adik aku singgah pasar payang dulu sebab nak makan nasi air dan adik aku nak makan mee sup..huh kenyang sampai berpeluh tu pekena sup atas pasar nie..nasi dengan lauk kat dalam pun banyak..so bagi sesiapa yang ke pasar payang tu jangan lupa singgah makan mee sup ya..kat sana ada juga nasi campur ..habis ronda pasar payang baru aku balik rumah tapi mak aku belum balik lagi sebab follow ayah aku pergi kebun dulu..laki aku hilang tah kemana dah dia kalau balik kampung bukan boleh duduk diam je..ade je urusan tak rasmi nak buat..bila lapar baru balik rumah cari bini sebab nak makan..kalau tak cari aku mesti dia balik rumah mak dia makan kat sane,nasib baik rumah mak mertua dekat aje..huhuhu..plan nak balik kl sepatutnya hari nie tapi malas pulak rasanya..mood macam malas sangat-sangat nak balik..lagi pun aku cuti lagi isnin tu..bagitahu laki aku dan dia pun setuju je sebab dia memang cuti lagi,petang tu sempat lagi aku merayap ke pantai airport sambil makan kerepok lekor btb tepi pantai,layan Qisya dengan Rania anak sedara aku nak pergi pantai..so isnin barulah aku bertolak balik ke kl..tu pun petang baru balik nampak sangat taknak balik kl...itulah aku kalau dah balik kampung agenda makanan dan berjalan adalah point utama...jumpa lagi di lain entry..
Sedapkan nasi dagang tu..Qisya masam muka sebab adik rania makan sebelah aku

Nie masa attend wedding dengan pi makan ikan bakar kat besut..Qisya tidur sampai lenguh lengan aku duk riba dari mula sampai ke balik dia tidor..

tata


Tuesday, 21 October 2014

Salam Diwali..

Hai semua..salam diwali ingin aku ucapkan kepada semua teman-teman aku yang beragama hindu yang akan menyambut perayaan diwali esok 22 Oktober 2014.Semoga diwali tahun ini memberikan cahaya kebaikan serta keharmonian yang berterusan kepada anda semua.Tak semestinya kita beragama islam kita tak boleh meraikannya..kita duduk dibawah satu bumbung hendaklah kita saling menghormati antara satu sama lain..dan meraikan mereka juga..Okay ketemu lagi dilain entry ya semua..


Arious!

Friday, 17 October 2014

Cerita Aidiladha 2014...

Assalamualaikum dan salam jumaat kepada semua sahabat-sahabatku sekalian..baca title entry pun macam dah basi tapi ade aku kisah..aku nak cerita jugak sebab nie cerita Aidiladha versi aku..hiehiehie!Okaylah tanpa membuang masa yang ade nie jom aku cerita ya..sebenarnya tahun nie adalah tahun pertama aku mengerjakan ibadat korban untuk diri aku sendiri..so nerbes nerbes nerbes nk lalui experience tu..mesti korang jeling aje kan sebab baru sekarang nk buat orang lain dah lame buat..nak buat macam mane masa tidak mengizinkan aku untuk mengerjakan ibadat korban nie dan hanya sekarang Dia memberi peluang untuk aku melaksanakannya..Syukur sangat uolss..Ceritanya macam nie..perbualan laki bini di malam hari sambil menonton movie kat rumah 3 minggu sebelum Aidiladha 2014...

Dialek ganulah sebab laki bini orang ganu:-
Bini:yang(panggilan laki bini jgn berbulu ye..huhu)..taun nie dok reban(korban) ker?

Laki:dok..kot,wakpe nk reban(korban) ke?

Bini:orang tanye dia,tanya orang pulok..mane tahu kot-kot nok reban sekali lagi ke tahun ning..

Laki:bajet kurenglah taun ning..tahun depang ah kalau ade rezeki dengan panjang umor..deme tu bile lagi nok reban,jangan nok perabis ke pitis kot lain gok..

Bini:memang ler orang niat nak reban jugok taun ning..tapi ayoh de(apak sedara aku) or ayoh deme(apak mertua aku) dok melih(sembelih) ke tahun nie?

Laki:ayoh dok melih taun nie sebab dia jual lembu-lembu dia taun ning..takdok orang nok care..tapi ayoh de dok tahu pulok ce telepun awa (cousin aku) jap cube tanye ayoh dia melih(sembelih) dok lembu taun ning..

Bini:jap eih..orang telepun awa jap..

Perbualan aku dengan awa...(potpetpotpetppotpet)

Bini:doh telepun awa,dia kabor ayoh dia x melih taun ning sebab ayoh de jual lembu je taun ning..tapi awa kabo mok dia nok join jugok tapi takdok orang hok melih..tengoh cari orang jugok tu..kena g salam kaut dengan ayoh de taun ning nie..hiehiehie..

Laki:dok dam nok kaut ayoh de simpang kemas keming doh dalam bank dia..sebab dia tahu doh tektik anok serta anok sedare dia..ce telepun ct (kakak aku) tanye dia reban dok tahun ning...

Terus call kakak aku...(potpetpotpetpotpet)

Bini:Okay dia kabor ye dok reban jugak taun nie tapi kalu shima nak reban dia suruh shima cari lagi orang lain hok nok masuk reban sekali sebab dia kate boleh suruh alim (abang ipar aku - boss pusat penjualan lembu kat ganu) save lembu sekor..tapi nok cari sape yang??

Laki:oloh..cube tanye sepupu-sepupu deme tu seme..kot-kot ada hok nok reban..adi ke..adam ke..jue ke..cah..

Bini:jap orang call jap..

Call adik aku (potpetpotpetpotpet) sementara tu laki aku call cousin laki-laki aku untuk tanya kot-kot ada yang nak join sekali sebab nak korban seekor lembu kena bahagi 7 bahagian..so kena cari orang lain join sekalilah ..kalau nak aku korban seekor lembu tu tunggu lain tahunlah..hihihi..

Laki:Okay yang,adi dengan adam nok join sekali nanti..td telepun cah ye kate gane?

Bini:Cah(adik aku) kate dia dok join tapi mek jue(adik aku) nok join..

Laki:kalu macam tu kire jadi ah tu..yang,adi,adam,mek jue dengan ciksoh(mak sedare aku)..2 orang lagi tu reservelah kot-kot last minit nanti ade orang lain hok nok join sekali..telepun ct suruh konpem dengan alim save lembu sekor..

Bini:bereh..(meloncat-loncat hati ku gembira)

So selepas settle urusan dapatkan orang-orang yang nak join tu..aku pun terus contact kakak aku untuk kompenkan dengan laki dia pasal hal lembu tu..kakak aku uruskan hal lembu tu dan aku cume bayar saje pada dia..untuk pengetahuan korang semua untuk urusan pembayaran juga ada proses angkat jual beli dengan tau..Alhamdullillah semua urusan korban berjalan lancar dan  tukang sembelih hari itu pakcik aku mintak Tuan Haji Muya..iaitu tukang sembelih lembu terfemes bila tiba musim raya haji..semua cari dia..Terima Kasih ya Pok Ya..urusan melapah semua aku serahkan pada laki aku,sepupu serta adik ipar aku untuk urusankan..rasakan semua..hahahaha...selesai sesi melapah hasil yang aku dapat lebih kurang dalam 10 kg untuk bahagian aku dan telah selamat aku agihkan pada ahli keluarga terdekat,jiran tetangga serta anak-anak yatim berhampiran..Alhamdullilah..itulah cerita Aidiladha aku tahun nie..moga diberi kesempatan untuk berkorban lagi tahun hadapan Insyaallah..

Inilah ahli keluarga aku..sepupu,anak sepupu dan juga adik beradik aku..tetapi itu baru secebis ahli keluarga aje..kalau semua penuh gambar nie..

Para lelaki yang bertungkus lumus melapah daging..baju oren tu banyak buat eksyen ke kat situ..

Yang melapah 4 orang..pemerhati bebas ramailah pulak..acamner tu..

Tengoklah baju oren buat-buat busy konon..baju hitam pegang pisau tu ayahanda aku..

Nie makanan malam yang takde kena mengena dengan entry nie..tapi setelah seminggu lebih asyik makan daging je..
moh kite makan kekci pulak..


Amin

Tuesday, 14 October 2014

Deman melanda...

Assalamualaikum semua..apa khabar wahai sahabat-sahabat semua..lama tak update cerita kat blog,bukan sibuk dengan urusan kerja ke apa pun...tetapi disebabkan tahap kesihatan yang tidak mengizinkan aku untuk berbloging nie..gituuuu!Minggu lepas selepas pulang dari kampung aku dilanda sakit mata hadooii..mungkin terjangkit dengan jiran aku kot..sebab satu family jiran aku sakit mata masa tu..pergi klinik dapat mc...dapatlah aku berehat kat rumah.Kemudian bila dah hilang sakit mata,anak aku si Qisya pulak deman sebab terkena sengatan anak tebuan yang melekat kat seluar dia..so ape lagi menangis tak henti-hentilh sebab sakit sampai deman 2 hari aku tak pergi kerja gara-gara jaga Qisya dekat rumah..Kesian sangat sebab sampai bengkak giler paha dia...aku bawak pergi klinik doktor bagi ubat antibiotik dos kuat sikit untuk elakkan bisa tu merebak.Sampai sekarang masih ade lagi kesan lebam akibat sengatan tu...tetapi anak aku nie kuat dan aktif masa terkena sengatan tu aje yang duk menangis tetapi lepas sehari tu terus duk berlari ke hulu hilir lompat sana sini..stress aku..nasib baik deman dia tak melarat dan sabtu tu dah okay balik..

Kebetulan adik aku ada datang rumah so aku mintak pertolongan adik aku untuk jaga Qisya sebab aku malas nak hantar dekat rumah pengasuh.Tetapi pada hari sabtu tu laki aku pulak deman,orang tua nie kalau deman je memang mengada-ngada mengalahkan anak aku suruh picit sana sini bila time nak kena makan ubat je nak buat dalih dan sampai nak kena paksa baru makan..geram betol aku...permintaan nak makan tu macam-macam ada..layan jelah kalau tak layankan derhaka pulak orang cakap..Alhamdullilah nasib baik deman dia dah okay ahad tu.Isnin hari tu aku kena pergi ambik darah dekat HUKM sebab next week ade appointment dengan doktor so sebelum jumpa doktor kena ambik darah dulu lepas balik dari HUKM aku terus pergi opis..tengah-tengah buat kerja pulak badan aku dah bagi hint macam tak sihat pulak..memang sangat-sangat tidak selesa pada hari tu sebab dengan batuk dan selesemenya sampai mood nak bekerja dah ke laut...so semalam betol-betol tak tahan aku pergi klinik siap berstoking macam orang dalam pantang kate laki aku...jumpa doktor dan sah deman..doktor bagi mc sehari untuk rest..satu hari aku tidur..bangun pun pada time makan ubat je lepas tu sambung tidur balik..nasib baik deman aku dah kebah dapatlah aku datang kerja hari nie..banyak betul dugaan untuk aku dalam masa 2 minggu nie..tetapi aku redha aje sebab aku percaya ada maksud disebalik semua dugaan yang diberikan olehNya..okaylah bersua lagi dilain entry ya sahabatku semua..

Wassalam

Saturday, 4 October 2014

Salam Aidiladha...

Assalamualaikum semua..sihat ke semua..seminggu jemah tak online sebab busy dgn urusan kat opis,balik kerja penat nak online pun takde mood..sekarang aku tengah bercuti kat kampung sempena nak menyambut hari raya aidiladha esok..Salam aidiladha buat semua teman-teman muslim aku ucapan..Okaylah setakat ini dahulu untuk entry ini,jumpa lagi di entry yang lain ya..


Wassalam


Friday, 26 September 2014

Kusut

Assalamualaikum semua..Salam jumaat buat semua kawan-kawan..dah lama aku tak merepek kat blog nie..busy uolss..kadang-kadang bosan jugak asyik buat benda sama je setiap hari..tetapi nak buat macam mana kalau tak kerja siapa nak tolong aku bayarkan semua bil kredit kad dan juga PTPTN aku???..tak adillah kalau nak mintak kat laki aku pulak tolong bayarkan semua...so bekerjalah aku untuk bayar hutang aku sendiri..huhuhu...entry kali ini aku letak title KUSUT nie sebab menggambarkan diri aku sekarang nie berada dalam keadaan kekusutan..bukan badan ku yang kusut yer..jemah wangi je sentiasa ya..tetapi jiwa serta kepala aku yang tengah kusut sekarang nie..

Untuk pengetahuan korang semua sekarang nie aku masih bekerja bawah kontrak dan belum lagi status tetap..dan kontrak aku akan berakhir penghujung bulan depan...itulah yang merunsingkan kepala otak aku sekarang nie..sampaikan nak makan,mandi tidur semua duk terpikir pasal hal nie..bukan aku malas nak cari kerja lain dah tetapi sebab aku sayang serta aku suka kerja aku sekarang nie so aku berharap sangat agar boss aku dapat memberikan aku peluang untuk terus bekerja disini..tak dapat aku bayangkan kalau aku tukar kerja lain..tetapi nak buat macam mana kalau semua itu akan berlaku kerana semua itu bukan kehendak aku atau bos aku..semua sudah ketentuan ILAHI dan kita yang beriman kepadaNya haruslah menerima takdir yan telah ditentukan sejak azali lagi..dan aku percaya pada rezeki yang dikurniakan olehNya untuk aku adalah yang sudah terbaik..

Cuma aku sedih kerana sekiranya perkara tersebut betul-betul terjadi aku terpaksa berpisah dengan BFF aku disini YEK2,MISAH,ETON & JUGA DUL..pada siapa lagi tempat untuk aku berkogsi segala kegembiraan dan kesedihan diriku ini..ewah-ewah jemah dah emo pulak dah..siapa lagi hendak ku buli setiap hari..tetapi ingatlah wahai teman BFF aku disini..aku sentiasa bersama dengan korang semua walau dimana aku berada nanti..ingatlah aku dalam mimpi ngeri korang...kihkihkih..Okaylah itu je repekan aku untuk hari nie..sekian...

Arious!

Sunday, 21 September 2014

Jom makan:Saba Restaurant,Jelatek

Assalamualaikum semua..tengah buat ape tu..maklumlah hari nie kan cuti..esok sudah start kerja balik kan..so mesti ada yang mengambil masa untuk berehat serta beriadah bersama orang-orang tersayangkan..Aku pun sama baru balik dari taman permainan teman Qisya bermain di taman tadi nasib baik cuaca mendung je tidaklah panas sangat..hari nie Qisya heret aku pergi ke taman permainan awal-awal lagi..dia cakap kalau petang selalu hujan..boleh pulak gitu..layan jelah nak oii!Tetapi ramai jugak aku lihat family lain bawak anak-anak dorang main waktu pagi tadi..mungkin dorang takut hujan jugak kot..yelah kalau hujan mesti anak-anak moody je sebab tak dapat bermain kat taman permainan sebebas-bebasnya..kena terperuk kat rumah aje mesti bosan giler..nak-nak anak aku..mulalah mogok taknak makan nanti..tensii aku..!

Okay bercerita pasal makan nie..semalamkan hujan so aku ingat nak order delivery pizza hut je hantar rumah..damm open booking tengok pick up saje delivery tak dapat sebab hujan..so check dominos pizza pulak..damm untuk kali kedua pulak sebab kena tunggu sejam untuk delivery reason sebab hujan jugak..so nak buat macam manakan..so berdiscusslah aku dengan hubby tersayang aku sama ada nak gi pick je kat pizza hut or wait for the dominos pizza delivery..memang taklah dia tunggu sebab dia tengah lapar giler baru balik kerja..oppss sorry lupa nak kasi tahu yang aku tak masak sebab hari nie terlupa nak singgah pasar semalam..bagus sangatkan..pastu malas nak keluar dah sebab hubby aku kena pergi kerja..makan apa yang ada dulu kat dapur tu..Okay lepas disscuss nak makan apa,hubby aku cadang nak makan nasi arab..dia ajak pergi makan kat Saba restaurant dekat Jelatek.Okay fine bersiap sekarang..dahlah hujan..layan jelah kalau tak nanti muncung je bibir tu..

Okay uolls semua..aku pilih Saba restaurant nie sebab dari dulu lagi kami sekeluarga selalu makan disini selepas diperkenalkan oleh teman hubby aku tentang restaurant nie..makanannya sememangnya sedap..suasana didalam restaurant yang sungguh selesai dan layanan pekerja didalam restaurant ini sungguh baik dan Saba restaurant ini mempunyai satu lagi cawangan di Cyberjaya.Restaurant nie menghidangkan makanan-makanan dari negara arab seperti nasi arab yang ada pelbagai jenis nasi dari lauk kambing,daging dan ayam selain itu turut menghidangkan makanan seperti kebab dan hidangan timur tengah yang lain lagi..Harga makanan disini sangat berpatutan  dan portion untuk setiap makanan pun sangat banyak sehingga order untuk satu pinggan boleh makan untuk dua orang...

Aku memilih untuk makan mandy ayam,hubby pulak ambik peberet selalunya hannith lamb dan Qisya makan kebab ayam..makanan dihidang tidak lama selepas tu..takdelah lama sangat menunggu..tetapi macam biasalah kat sini makin lama makin ramai pulak yang datang..mungkin sebab hari nie hari minggu dan malas nak masak macam aku so bawak je family makan kat sini..huhuhu..nasib baik kami datang awal..so tak perlu menunggu sebab semua tempat sudah penuh..Okaylah nanti kalau korang semua ada kelapangan bolehlah datang sendiri makan disini ya..Bawak family sekali mesti meriah uolss..okay tata titu...

huh kenyang sangat uollss..Sedapkannnn...huhuu

Friday, 19 September 2014

Jom masak:Mee Kari

Assalamualaikum semua..apa khabar uolls semua..harap-harap sihat ya..Korang suka makan mee kari tak??..suka??..kalau suka bolehlah cuba untuk buat sendiri tanpa perlu beli kat kedai aje..kalau dulu aku memang tak suka makan mee kari nie sebab kurang suka makan kari,tetapi sejak berdating dengan my laki,dia selalu ajak aku pergi makan mee kari nie so dari situlah bermula episode i suka mee kari uolls..jatuh cinta gittewww!!..dengan mee karilah aku belajar makan tauhu goreng tu..sebelum nie eeiihh..langsung tolak tepi...tekak orang ganukan kuat makan ikangggg..makan tauhu mesti mcm pelik je..tetapi thanks to my laki sebab ajar aku makanan orang jawa nie...okay oleh disebabkan minat dan suka makan mee kari nie..of course ler kena belajar cara nak masak sebab nak bagi laki test power air tangan bini buat mee kari sendirikan..gigih bersilat di dapur dan akhirnya..jem jem jem....tada...

Inilah hasil mee kari jemah..

Sekarang marilah jemah kongsikan resepi nak buat mee kari nie..Nanti korang try ler buat boleh hidangkan dekat family or kawan-kawan..Untuk pengetahuan korang resepi nie semua jemah ambik dari blog kak hazila,so korang boleh klik disini ya.....Okay jangan takut untuk mencuba ya..

Arious!



Tuesday, 16 September 2014

Weekend di Sunway Lagoon Sekali lagi

Assalamulaikum semua...buat apa uolss semua tu..aku pulak tengah kerja nie tapi curi-curi update blog..huhuhu,stress uolss!!..Okaylah hari nie aku nak share cerita last weekend aku bersama family in law adik aku yang datang berkunjung ke sini last week..tujuan mereka semua datang adalah untuk bercuti bersama-sama family mereka semua di sini memandangkan sekolah cuti...So adik aku jemput aku sekali untuk join dorang sekeluarga  untuk ke Sunway Lagoon pada hari sabtu lalu..memandangkan ada orang nak payungkan aku satu family ke dalam theme park nie so jom ler kita basuh kaki..kihkihkihkih!!

Kunjungan aku ke sini adalah untuk kali ke 2...sebelum nie aku dah masuk ke sini 3 tahun lepas dan masa tu Qisya baru satu tahun lebih..banyak perubahan telah berlaku dari segi harga tiket masuk,attraction kat dalam theme park nie dan juga kemudahan-kemudahan yang ada turut dipertingkatkan..tapi satu je yang aku rasa kureng ckit..bab harga jualan barangan kat dalam nie..semua sudah naik..dan sekarang nie untuk urusan pembelian di dalam menggunakan e@top ups no more cash transaction via counter ya except untuk urusan top ups sajoo..harga locker sekarang dah berubah dan pelancong hanya boleh pilih 2 sizes locker sahaja iaitu rm15 or rm30..aku pilih rm15 saje sebab nak save barang berharga seperti bag duit,kunci kereta dan juga handphone dan untuk maklumat korang boleh buka locker nie banyak kali tanpa perlu buat bayaran tambahan seperti yang dulu lagi...bag pakaian kami hanya letak atas bangku saja..kalau semua nak masukkan dalam loker macam tak berbaloi aje sebab ramai pelancong yang datang letak bag dekat bangku kat luar je..jimat lol!!

Okaylah jomlah korang layan gambar yang sempat aku snap kat dalam tu..aku juga sempat masuk dalam scream park tu tapi sayang kat dalam tu takleh snap gambar..memang best giler scream park tu..kecuuttt jantung meksss...!!aku malas nak cerita panjang lagi..nanti korang semua rajin-rajinlah luang masa dengan orang tersayang ya bawak dorang pergi bercuti..sambil bercuti sambil mengeratkan ikatan kekeluargaan..betul takk..??

Inilah sebahagian kecil keluarga aku..
Bila bapak-bapak budak girang duk main air...
Ini je gambar-gambar yang sempat aku snap..
Bestnya dapat meluangkan masa bersama keluarga tapi sayang kalau ade semua ahli keluarga nie mesti lagi best..

Arious






Hari ini hari cuti...

Assalamualaikum uolls semua..ada kat mane tu..??Okaylah hari nie kan hari cuti sempena Hari Malaysia..korang tak ke mana-mana ke??..aku pulak duduk rumah je..Tak ke mana-mana pun..cuma keluar makan kejap lepas tu aku ajak laki aku roda-roda kawasan Ampang dengan Selayang tinjau kawsan perumahan..yelah harapkan short break macam nie aje boleh tinjau-tinjau..nak harapkan hari lain sibuk dengan kerja..weekend??memang tak ler nak tinjau-tinjau..bukan mudah uolls nak cari lokasi rumah yang sesuai..nasib baik jalan tak jam..okaylah aku malas nak merapu pasal hal rumah..cuma aku ingin ucapkan Selamat Hari Malaysia kepada semua warga negara Malaysia dan hargailah tanah air kita seadanya..sesungguhnya aku cukup bersyukur berada dibumi Malaysia..
Arious!

Thursday, 11 September 2014

Khutbah Terakhir...

Assalamualaikum semua...apa khabar?sihat-sihat ke semua?...kalau tak sihat cepat-cepat makan ubat dan duduk diam-diam!Memandangkan hari ini hari jumaat marilah jemah berkongsi sedikit khutbah daripada amanat terakhir dari Rasullullah kita Baginda Nabi Muhammad S.A.W..diharap dapat dijadikan panduan dalam kehidupan kita sebagai seorang islam..Baiklah renung-renungkan dan selamat beramal ya...



Amin

Wednesday, 10 September 2014

Jom masak:Sup Ekor

Assalamualaikum semua..apa khabar..harap sihat-sihat ya semua..hari nie aku nak share resepi masakkan uolss...boleh tak??ala bolehlah ya..ingat jemah tak pandai masak ker...jemah pandai masak okay ~mate ke atas~ cuma ada penyakit malas je..huhuhu..So jangan nak merepek sangatlah moh ler kita ke dapur...hari ahad baru nie laki aku teringin nak makan sup ekor,so dia kerah bini ye bangun awal hari tu dan bawak aku pergi pasar pudu tu untuk beli ekor lembu..nama hari minggukan so ramailah sangat orang kat pasar sampai jalan jammed hingga ke bulatan Loke Yew..nasib baik kitorang merempit je bolehlah mencelah-celah..

Sampai kat pasar tu,suasana jangan cakaplah kalau tak gamak bunyinya bukan pasarkan.Dari penjual sayur hingga ke penjual ikan huuhhh gamak suara masing-masing duk lelong.Ingat pasaraya aje ke pandai main lelong-lelong??...hahaha..suara penjual ayam dengan daging slow-slow je dengar..pasar pudu nie memang padat sikit,dan nak jalan dalam pasar itu pun terhimpit-himpit..tapi kat sini ada banyak jual barang-barang basah dan kering dengan harga yang murah dan berpatutan..So bila dah nampak gerai jual daging tengok ada 2 batang je ekor ..terus aku rembat satu batang ekor tu dengan harga RM20..ekor lembu tempatan mahal ler ckit tapi sedap..kalau guna ekor lembu import kurang sedap sikit..aku suruh pakcik tu potong terus kecik-kecik ekor lembu tu untuk memudahkan kerja aku kat dapur nanti..dorang ade kapak kat rumah aku takde..so nak potong macam manelah ekor lembu yang keras tu..settle kat pasar pudu terus rempit balik rumah tapi sempat jugak menyinggah di kedai mamak untuk breakfast dulu..

Balik rumah laki aku ambik tugas unruk bersihkan ekor tu dan rebus sampai empuk..so lebih kurang dalam 3 jam jugak laki aku rebus..air kering tambah lagi sampailah ekor tu betul-betul empuk..kat bawah nie aku share bahan-bahan yang aku gunakan untuk masak sup ekor nie..simple aje okay...

Bahan-bahan:
Ekor lembu SHJ
(rebus sampai empuk - paling kurang 2-3 jam)

Perencah sup tulang Adabi
(aku guna yang nie sebab dlm pek nie dh ada skali dgn kayu manis,cengih,dan bunga lawang)

2 batang daun saderi

5 biji cili padi
(terpulang pada korang nak guna byk mane cili tu)

3 ulas bawang putih

1 biji bawang besar
(dimayang)

sedikit halia

sedikit garam

Air kosong

Cara masakan:
 Tumbuk bawang putih,halia dan  cili padi sehingga lumat

Panaskan periuk dengan minyak masak..
(jangan masuk banyak sangat minyak tu ya..kolestrol nak kena jaga juga ya)

Tumis bahan yang telah ditumbuk tadi berserta dengan bawang besar,kayu manis,cengih dan juga bunga lawang sehingga naik bau..tapi jangan sampai hangit sudahlah bawang tumis tu..

kemudian masukkan ekor yang telah empuk tadi dan gaul dengan bahan tumis tadi..guna gas ditahap sederhana sahaja ya..

kemudian masukkan air kosong dan juga perencah sup tulang Adabi dan aku letak sedikit serbuk lada hitam untuk bagi pedas ckit lagi..

Masukkan sedikit garam dan daun saderi yang telah siap dipotong dan masak sup ekor tu sehingga masak..

#aku tak guna daun sup dan daun bawang sebab batang saderi tu dah membangkitkan rasa..gitteww
class tak jemah...!!

SELAMAT MENCUBA YA SEMUA... 

Inilah hasil air tangan jemah masak...







Tuesday, 9 September 2014

Hujung minggu lalu..


Assalamualaikum semua..apa khabar uolss semua..sihat ke??harap-harap sihatlah ya..kalau tak sihat tu cepat-cepat dapatkan rawatan supaya segala urusan tak tergendala..okaylah oleh kerana sudah beberapa hari aku tidak update blog aku..so moh ler kite update ye..tapi nak buat entry pasal apa ya..dalam kepala bukan main banyak benda nak share dengan korang semua tetapi bila nak menaip je terus kaku...gittewww...Okaylah ape aktiviti hujung minggu yang biasa korang lakukan??kalau tanya aku mestilah meluangkan masa dengan family tersayang..mesti korang meluatkan dengan  asyik nak up pasal hal family aje kan..but ada aku kisah!!(sambil tangan ke bahu..mata ke atas)..hiehiehie..

Kebiasaannya pada hujung minggu aku akan lajakkan sedikit waktu tidur aku..tetapi minggu lepas aku bangun sedikit awal sebab aku ada online exam dengan pihak SPA..bukan main susah soalannya..yelah sebab aku tak baca banyak sangat info pasal pengetahuan am hambik ko..dah sah-sah failed nanti..but oh my TUHANKU please give me some miracle magic to passed this exam!!..amin..i hope! i hope! i hope!..okaylah selesai jawab exam tu..perut lapar uolss..my hubby and daughter boleh plak keluar pi  breakfast together without bawak balik breakfast untuk bini kat rumah nie..terpinggir i rase uolss..tetapi memandangkan aku bangun awal hari nie,habis je exam tadi aku sambung tidur balik sebab mengantuk sangat-sangat semalam aku stay up sebab tengok midnight movie..Qisya dengan ayahnya pulak sibuk duk layan cerita kartun kat tv..so jomlah membuta kejap..huhuhu

Tepat jam 1.30 pm aku bangun sebab perut dah rasa lapar sangat sebab tak makan apa-apa,So apa lagi jom kita makan kat luar..mood hari nie malas nak masak.dan hari nie aku teringin nak makan nasi ayam kunyit kak Wok yang femes kat TTDI Shah Alam tu..sebenarnya tiap-tiap bulan aku pergi makan kat kedai kak Wok nie time weekend dengan hubby aku..nasi dia sedap..ayam goreng kunyitnya sedap..kuah gulai dengan sambal belacan nya..pehhh layan habislah kalau time makan tu..harga nasi RM4.50 sebungkus ya..nasi tu dibungkus dengan kertas so kalau makan kat kedai tu pun kena makan dalam kertas bungkusan tulah ya..tapi seyes uolss sedap sangat better korang try skali....setiap kali aku pergi kesana mesti kena beratur uolss..sebab memang ramai yang customer kak Wok nie..lebih-lebih lagi weekend..so beli dh kena beratur tu takkan nak beli 2 bungkus je mestilah 4 bungkus uolss..mencekik ke membela saka laki bini nie????..2 tu extra untuk tambah dan satu tu nasi dengan ayam kunyit kosong je uolss untuk Qisya..paheeemmmm!!

Habis je makan,kami sekeluarga bertolak untuk balik ke KL balik tapi Qisya pulak nak main basikal..aku donggak ke langit tengok gelap tanda nak hujan,Qisya nie memang jenis tuntut janji..sebab aku dah promise nak bawak dia main basikal dekat taman hari tu..apa lagi boikotlah dan buat drama swasta free dalam kereta..stress aku anak dara sorang nie..semua nak suruh orang ikut dia aje..laki aku pulak jenis tak boleh tengok anak sedih..terus plan ajak ke Putrajaya..sebab dia tengok  langit dari arah sana cerah je..Okay let's go to Putrajaya..Balik ambik basikal kat rumah dahulu than terus gerak ke Putrajaya..

Alhamdulillah..cuaca elok..suasana jangan cakaplah..kalau kat dataran putrajaya nie memang sentiasa penuh dengan orang ramai beriadah dengan family...aku dengan laki aku pun suka lepak kat sana..suka tengok gelagat orang ramai kat sini..Tetapi petang tu aku plan bawak Qisya main basikal dekat Taman Botani..sebab suasana di situ lebih rileks dan tak terlalu crowded dengan orang ramai..sampai je kat Taman Botani,Qisya dh excited nak kayuh basikal..bila ayah dia keluarkan je dari bonet kereta tu terus je dia kayuh..masuk taman tu..Tapi hari nie banyak pulak orang buat wedding ceremony kat taman nie..so sweettttt..garden party katenyerrrr...ade jugak buat birthday celebration kat cni..selain tu terdiri dari orang yang datang untuk beriadah bersama keluarga dan bersukan seperti berjogging,berbasikal dan sebagainyalah..Ingat nak menyewa basikal kat dalam Taman Botani, boleh jugak follow Qisya dari belakang..tetapi waktu untuk menyewa basikal sudah tamat..terpaksalah aku walking untuk follow Qisya berbasikal kat dalam tu..penat jemah uollss..dah ler laki bini kaki semput...tetapi demi anak tersayang kurelakan jua katenyerrr..tetapi memang best lepak dalam taman nie..rileks dan tenang je..kalau duduk lepak kat dataran macam crowded orang duk lalu lalang..Taman Botani nie dibuka setiap hari tapi untuk menyewa basikal kat sini hanya sampai jam 5 pm saja..

Lepas habis follow Qisya main basikal kat dalam tu,aku pergi lepak tepi tasik dalam taman tu ambik angin petang uolss..ramai jugak orang datang lepak kat taman botani nie..mungkin sebab kat sini parking mudah dan suasana yang tenang untuk beriadah kot...Okaylah itu saja yang aku boleh share untuk hujung minggu lalu aku bersama my mini family...


Arios!

Friday, 5 September 2014

Exam lagi...

Assalamualaikum..buat ape tu semua..berehat ker?melepak ker?menonton ker?or sedang beronline macam aku..?Okaylah aku sebenarnya tengah duk study sikit nie sebab esok ade exam..tibe-tibekan kena jawab exam pulak..lagikan kuiz bulanan kat opis pun aku tunggu jawapan boss aku share niekan pulak nak jawab soalan exam yang sememangnya bertentangan dengan bidang aku..huhu..tapi tak salah aku mencuba nasib mane tahu tiba-tiba lulus exam nie dorang panggil aku interview..leh jugak experience interbiu dgn org gomen nie!Korang mesti tertanya-tanya exam apelah yang aku nak hadapi nie..wait and wait hokay...jemah nak sambung study sikit lagi lepas tu jemah nak tido..sebenarnya dorang hantar email offer untuk exam nie since last week lagi tetapi aku teroverdoss busy nye hingga tak sempat nak study pasal jawatan yang dorang offer nie..esok nak exam malam nie baru terhegeh-hegeh buat kerja last minutes..bising laki aku suruh study sikit supaya tak blur jawab exam tu esok..nasib baik exam via online kat rumah je..dapatlah aku meniru nanti...hahaha..Okaylah uolss aku nak sambung study lagi nie,aku nak feeling-feeling study macam zaman jadi student dulu..ketemu lagi di lain entry yaa..doakan aku berjaya utk jwb exam nie esok ya...wassalam..


Anak Deman...

Assalamualaikum semua..apa khabar uols semua??aku harap baik-baik saja ya..sorrylah uols sebab tak sempat nak update sebarang entry untuk beberapa hari nie..bukan busy sangat pun tetapi sebab aku balik kampung dan line tenet kat kampung pun mcm siput je..lepas balik dari kampung minggu lepas masuklah opis hari selasa tu,tiba-tiba dapat call dari laki aku bagitahu yang Qisya deman panas..alahai deman pulak anak omak nie..inform dekat boss dulu,lepas dah dapat permission baru balik,aku suruh laki aku datang ambik aku dengan bawak sekali Qisya sebab nak bawak dia terus ke klinik..oleh kerana klinik panel laki aku dekat dengan opis aku moh ler kite pergi yang dekat nie saje..

Tiba di klinik tepat jam 2 petang dan kelihatan ada sebilangan orang yang sudah beratur untuk mendapatkan nombor giliran untuk berjumpa dengan doktor.Qisya aku tengok memang betul-betul macam tak sihat sangat..sebab sebelum nie kalau dia deman sekali pun dia akan berjalan sendiri masuk dalam klinik nie,tetapi hari tu dia nak berdukung sajoo..sakit pinggang den..tapi nasib baik laki den take over pulak dukung nya..Terima Kasih Sayang..dengan badan yang panas..Qisya pulak asyik merenggek sebab tak sihat badan..nasib baik laki aku rajin melayan kerenah dia..kalau deman selalu macam nie..nak bermanja tahap gaban ler..tiba-tiba terjadilah suatu benda yang aku cukup tak sangka akan berlaku..jeng jeng jeng...Qisya muntah atas bahu laki aku..bukan sedikit..banyak okay..bergegas pulak aku  bawak Qisya ke toilet untuk bersihkan badannya yang terkena muntah tersebut..kebetulan tuala yang aku spare dalam kereta pulak aku ambik basuh semalam terpakselah Qisya buat show tidak berbaju dalam klinik tu sementara menunggu giliran kami dipanggil..kesian anak ibu...

Lambatnya nak tunggu doktor panggil nie..dah datang awal pun pukul 2:45 pm masih lagi belum dipanggil..bilik doktor bukan main banyak..nie yang aku tensi datang sini..aku push laki aku suruh check dengan receptionist kat situ bilik mane yang kami kena masuk nanti..sebab dah menunggu lama giler..tak nampak ke kes anak aku nie..boleh cepat ckit tak..tensi aku!Staff kat situ bagitahu doktor untuk bilik yang kami kena masuk belum masuk lagi..HELLO PUAN DOKTOR...NIE DAH PUKUL BRAPE BARU NAK MASUK KERJA??..stress aku..nasib baik angin aku okay lagi hari tu kalau tak mahu aku buat ribut taufan kat situ..dorang semua nie alertlah ckit situasi aku hari tu..takkan tak nampak anak aku tu deman duk menangis-nangis dengan muntah-muntah lagi..mintaklah doktor tu cepat sikit..nie tak kena tunggu juga..Tak lama kemudia baru kitorang dipanggil..doktor tu memang dari dulu lagi aku kenal jenis tak mesra dengan pesakit..dengan muka takde senyuman langsung ko nak rawat pesakit memang bertambah sakitlah pesakit ko..dia check suhu badan anak aku than cakap deman tak tinggi sangat..lepas tu tanya simpton2 seperti batuk,seleseme dan sebagainya..lepas tu dia suruh ambik darah..takot ade denggi..Qisya ape lagi bile dengar doktor suruh ambik darah terus meraung macam nampak hantu..dia memang fobia nak ambik darah..yelah sakit kot..!!Tetapi untuk kesihatan dia,aku rela doktor ambik darah dia untuk tujuan rawatan..macam biasa tugas untuk bawak anak ke makmal rawatan itu memang aku yang kenalah sebab laki aku nie jiwa sensitif tak boleh tengok anak aku menangis kesakitan tu..nasib baik ambik darah kali nie banyak yang keluar..tapi sempat jugaklah Qisya buat konsert kat klinik tu..

Nasib baik ujian darah menunjukkan Qisya takde simpton2 deman denggi cuma deman biasa aje..cuma doktor cakap mungkin dia keletihan sangat sebab tulah badan jadi lemah.Balik rumah je dia terus baring nak tidur..makan pun taknak..nak bagi makan ubat lagilah dia taknak sehingga aku terpakse masukkan ubat melalui buntut baru boleh..kalau bagi ubat jenis air tu memang dia akan muntahkan balik je..budak-budak sekarang tengok ubat je terus nak pengsan padahal kita nak bagi dia sihat..oleh kerana deman Qisya belum lagi sembuh aku terpaksa ambil cuti untuk 2 hari..sorry kawan-kawan yang terpaksa back up jemah untuk 2 hari tu ya..okaylah uolss itu je yang aku boleh merepek hari nie..nak sambung buat kerja pulak..hai lambatnya pukul 6 tak sabar dah nak balik rumah nak berehat..2 hari tak cukup tidur uols menjaga anak deman..nasib baik laki jemah turut membantu kalau dia terpakse stanby..dengan jemah-jemah skali deman nanti...Korang semua jaga kesihatan juga ya..sekarang nie asyik hujan je..kalau tak jaga kesihatan boleh deman uolss...okaylah bye..


Thursday, 28 August 2014

I love u all my KAWAN

Assalamualaikum..apa khabar semua..sihat ke??hari nie aku nak melalut sikit je..entry ini aku nak dedicate dekat kawan - kawan aku yang disayangi semua..terima kasih kerana menerima aku sebagai kawan korang..tanpa korang semua siapalah diriku ini..hahaha...bukan senang untuk menjadi kawan yang setia..baik..ikhlas dan yang paling penting satu kepala dengan kita semua..cuba korang bagitahu aku senang ke?bagi aku bukan senang okay!Tetapi aku sangat-sangat bersyukur kerana mempunyai kawan yang sentiasa disisi dan juga begitu supporting..understanding..caring dan yang paling penting sangat-sangat sporting uolss..kawan penting uolss dalam hidup kita nie selain family..betul tak jemah cakap nie??..yelah dengan kawanlah tempat untuk kita biasa meluahkan masalah dan meminta pandangan dan nasihatkan..tapi kawan-kawan jemah semuanya satu kepala uolss..so memang kena dengan pakej ler..kaki gosip..kaki makan..kaki travel..dan kaki yang sewaktu dengannyalah..Tetapi jemah tetap layan juga kawan- kawan yang tak suka jemah walaupun dekat hadapan jemah dia duk senyum sampai ke telinga tetapi belakang jemah ye meluat nak muntah..do i care???Hokaylah..sekali lagi aku ingin mengucapkan pada kawan- kawan aku yang setia dan yang paling memahami diriku ini..TERIMA KASIH yang tidak terhingga kerana sudi menjadi kawan jemah dan jemah MINTA MAAF sekiranya sepanjang perkenalan kita selama ini jemah ada terover gurauan yang menyinggung hati korang tu ya...Sayang korang semua...XOXO


Arious!

Thursday, 21 August 2014

Takziah buat semua waris keluarga mangsa MH17

Assalamualaikum semua..hari ini aku dedikasi salam takziah kepada semua ahli keluarga mangsa pesawat MH17.Hari yang baik dan bulan yang baik perginya semua penumpang,anak kapal dan juruterbang MH17 akibat terkena tembak peluru berpandu di Ukraine.Marilah kita sama-sama berdoa dan bertafakur kepada semua mangsa-mangsa pesawat MH17 semoga mereka semua ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman.

AL-FATIHAH


Amin


Thursday, 14 August 2014

Day 4- Autumn in Sydney:Paddys Market & Sydney nightview

Hi semua..hari nie aku ada sedikit masa terluang untuk update entry hsri ke 4 aku di Sydney...jangan jemu membaca ya..okay memandang yek2 dengan fazz tak sabor-sabor nak bershopping,so moh ler kite bershopping..sebut shopping je cepat pulak dorang nie bersiapkan..Selesai sahaja breakfast dalam bilik hotel pagi tu..kami pun mula bergerak menuju ke Paddys Market iaitu tempat bershopping cenderahati murah-murah di Sydney.Kami menaiki train dari King Cross station menuju ke Central station dan kemudian mengambil city rail menuju ke paddys market.Semasa menaiki city rail kami hanya menggunakan pass my multi 3 sahaja dan pemeriksa tiket akan mengeluarkan resit sahaja apabila kita menunjukkan pass tersebut.Perjalanan ke Paddys Market mengambil masa lebih kurang 5-10 minit untuk sampai tetapi oleh disebabkan penumpang yg naik begitu ramai kami terpaksa berdiri untuk sampai ke sana.Rata-rata penumpang yang naiki city rail adalah pelancong yang sememangnya ingin menuju ke Paddys market juga.

Tiba sahaja di Paddys market,aku serta yek2 dan juga fazz terus teruja untuk bershopping uolss..yelahkan dah mark dalam kepala nak beli apa..so bila tengok barang-barang yang nak dibeli tu didepan mate,so memang tergedik-gediklah semangat untuk bershopping tu..huhu!Kebanyakkan bangsa yang berniaga di dalam paddys market ini adalah dari kalangan bangsa cina.Mereka juga boleh bertutur dalam bahasa melayu..so senanglah untuk urusan tawar-menawar nie.Kebanyakkan barangan yang dijual disini terdiri daripada kraftangan tempatan,t'shirt,seluar,pyjamas,towel,handbag,travel bag,casing handphone dgn tablet,makanan serta minuman,buah-buahan,sayur-sayuran dan sebagainya.Tempat untuk massage pun ade jugak uolss!Harga-harga yang ditawarkan amat murah dan berbaloi kerana barangan yang dijual sangat berkualiti.

Suasana di dalam Paddys market ini juga sangat bersih dan selesai untuk pelancong membeli-belah.Aku pun tak sure berapa dollar yang aku habiskan disini tetapi yek2 serta fazz aku tengak memang cukup hebatlah bershopping uolss..2 belah tangan penuh barang shopping hah!Selesai sahaja bershopping kami bertiga bersepakat mencari kedai untuk lunch kerana perut sudah terlalu lapar.Aku pun terasa sakit pinggang yang teramat kerana penat berjalan yang semalam tidak hilang lagi.Kami singgah untuk makan di Town hall Square skali lagi untuk lunch.Kali nie aku ambik menu nasi lemak..ternyata makanan mereka tidak menghampakan..portion nasi serta lauk yang banyak sememangnya cukup mengenyangkan.Nasi lemak mereka sajikan berserta lauk ayam masak merah dan juga sambal daging...huh nyum nyum!Selesai sahaja lunch kami menapak balik ke hotel untuk berehat...penat jemah uolss..balik hotel telan penadol terus pengsan sampai petang..sedar-sedar si fazz datang ketuk pintu ajak keluar.

Setelah hilang sedikit penat serta sakit pinggangku..aku dengan yek2 pun setuju dengan cadangan fazz untuk keluar malam tu..kitorang plan hendak naik ferry untuk menikmati suasan malam di Sydney.Kami naik train menuju ke Circular Quay station dan tibanya disana,kami melihat begitu ramai pengunjung membanjiri kawasan circular quay station.Ada yang ingin menaiki ferry,ada yg ingin menuju ke Sydney Opera House,ada yang menuju ke The Rock untuk melihat Sydney Harbour Bridge lebih dekat dan ada macam-macam lagilah ragam dorang duk melepak kat sana.Sebelum menaiki train kami sempat lagi berposing-posing uols..apabila ferry sampai,kamk cepat-cepat pergi naik ferry berkenaan kerana ingin mendapatkan position yang strategik untuk melihat Sydney Opera House serta Harbour Bridge dengan lebih dekat.Gigih uols panjat naik duduk tingkat atas dan dekat bahagian luar pulak tu sejuk pun sejuklah asal puas hati..Malangnya tidak ku sedari glove comelku tercicir..sob sob sob!tak tahulah di mana tercicirnya glove aku tu..mungkin tercicir di dalam train..sebab semasa didalam ferry memang sudah tidak ada..Tapi takpelah takde jodoh dgn glove biru tu kot..

Ferry melewati Sydney Opera House..sungguh cantik permandangan pada malm berkenaan kerana ada pertunjukkan cahaya di dinding Sydney Opera House dengan pelbagai rupa dan corak.Selain daripada itu, Sydney Harbour Bridge juga mengadakan pertunjukkan cahaya yang pelbagai untuk menarik perhatin pengunjung.Masing-masing di dalam ferry yang aku naiki tidak putus-putus merakam lensa kenangan bersama ikon-ikon Australia tersebut.Suhu pada malam itu sungguh sejuk dan nasib baik aku membawa jaket bulu-buluku..huhu feeling-feelinglah uols duk oversea kononnya..huhu..Jam 9 malam pun kami mula beredar pulang ke hotel..Jom layan gambar pulak ya..
Arious!
Selfie with yek2..

Antara cenderahati yg dijual..

Kemas dan teratur..

Gila..semua aku mahu..

Kedai aku shopping t'shirt..

Rambang mata..uols!

Bahagian jualan buah-buahan..

Huh...Sedapnya buah pear

Sedapnya buah strawberry tu..murah pulak..

Bahagian luar Paddy market

Pintu masuk ke paddys market..

Baru habis shopping..tp si fazz dah hilang ke mana dah..

Yek2 berposing...

Nasi lemak..menu lunch ktorg..

Inilah kedai yang menjadi tempat kami makan sepanjang di Sydney..

Yek2 with night view in Circular Quay

Ferry wharf night view..

Tuan belog x kalah nk berposing...

Selfie on tha ferry..

Sydney Harbour Bridge

Ferry under bridge..

Cantikkan...mesti uols jelouse kn..huhu

Picture yg agak kabur sebab angin yg agak kuat..

Night view in Sydney city

Luna Park..

Fazz dgn yek2 posing at luna park..

Sydney Opera house light show..

So amazing..

See..so beautiful..

So far away but so the ikon look so amazing

The bridge..

So beautiful..

Light show..

Light show again..

Concert..

Manly night view..