Nuffnang Adds

Saturday, 28 June 2014

Ramadhan tiba lagi...

Assalamualakum semua...

Bersempena kedatangan bulan ramadhan tahun ini,aku ingin mengucapkan selamat menyambut bulan ramadhan dan sekiranya ada perkara-perkara yang menyakiti kalian semua harap dapat di maafkan.Marilah kita berdoa pada yang maha esa agar diberikan keberkatan lebih-lebih lagi pada bulan ramadhan ini,Ya Allah ya tuhanku...Aku bermohon agar diampun segala dosa-dosaku dan berharap Engkau dapat mengasihani diriku seperti mana Engkau mengasihani yang lain. Aku berharap juga ramadhan kali ini dapat memberikan aku serta semua umat islam lebih banyak peluang untuk menambah pahala seperti menunaikan ibadat puasa secukupnya Insyaallah,menunaikan solat 5 waktu dan solat terawih secukupnya,selain itu aku memohon agar dapat menghabiskan bacaan kitab suci al-quran dan juga dapat bersedekah dgn kelebihan yg ada dengan golongan yang memerlukan..Aku juga memohon agar diberikan kekuatan untuk mengharungi segala dugaan dan dijauhkan segala laranganMu...Amin

Okay jom kita niat bersama ya kawan-kawan...

Wassalam..


Saturday, 21 June 2014

FIFA WORLD CUP 2014 - BRAZIL

OMG...jangan gelakkan aku ya sebab lambat update pasal world up nie hokayyy..walaupun aku lambat uldate bukan bermakne aku x layan bola ya..tp memang aku tak layan pun..hahaha..layan pun sebab terpaksa teman laki den berjaga tengah-tengah malam.Dia cakap kalau tengok sorang tak syok..so aku jugak le jadi mangsa..sekarang sana sini orang duk cakap pasal bola..makan bola..tidur pun bola..kerja pun cakap pasal bola..sampaikan kat opis aku siap buat team building tema bola world cup nie jugak..itulah penangan ye..ceritenya aku share kuat benor impak bola nie pada setiap orang.Kat opis aku setiap bulan selalu anjurkan team building untuk tingkat semangat serta kualiti kerja staff..so relete ye tema bola dgn tema team building kat opis aku nie dapat jugaklah kaki bola sharing-sharing is caring sesamakan..so dorang decide untuk setiap staff kena pakai jersi bola favorite team masing-masing..hambikk terhegeh-hegeh aku herek laki aku pi cari jersi bola..laki aku ape laki dengan bangga nak bagi cadangan untuk beli jersi favorite team dia...sorry ya sayang i suke jersi yang cantik-cantik je..kalau jersi pilihan team kesayangan u sayang i tak layan..hangin je ye aku jawab macam tu..kahkahkahkah....lepas cari punya cari dapatlah jugak yang cantikkk gtuuuu....nanti i show u...okay daaa..selamat berworld cup  semua...moga-moga team favoritd korang menang ya....

Arious!

Grand kn promosi utk FIFA WORLD CUP 2014 nie kn..

Antara negara yang bertanding...

Jersi pasukan yang bertanding...

Sunday, 15 June 2014

Happy Fathers Day

Selamat hari bapa buat ayahku yg tersyg En.Zawawi Lah dan juga tidak lupa pada ayah mertuaku En.SulaimanTidak lupa juga pada suami tercinta En.Helmi selamat hari bapa kpd anak kita..semoga dipanjangkan umur dan diberikan kesihatan yg baik..Terima kasih diatas segala jasa serta pengorbanan ayah dlm membesarkan & juga mendidik kami semua menjadi insan yg berguna..kami bangga jadi anak ayah..we ♥♥♥♥♥ x sejuta kali you ayah..!

Day 5- Autumn in Sydney:Sydney Fish Market,Bondi Beach & Manly City

Hi semua..huh hari nie aku nak ceritakan kisah hari 5 aku di Sydney..harap-harap ada yang sudi membaca.Hari nie aku,yek2 dengan fazz plan nk pergi makan seafood ,so kat mana lagikan kalau tak ke Sydney Fish Market.Di sini ada bermacam-macam jenis Seafood untuk korang pilih untuk makan but make sure halal making ya..Kami menaiki train dari king cross station hingga ke central station dan kemudian kami naik city rail menuju ke Fish market station..Wah si fazz dah excited sangat nie nak makan ketam katenya..Train tiba agak lambat kerana ada sedikit masalah.Apabila city rail tiba,semua berpusu-pusu masuk ke dalam city rail..So perjalanan mengambil masa lebih kurang dalam 10 minit kerana city rail berhenti banyak station untuk sampai ke fish market dan kebetulan hari tersebut ada ramai pelancong yang menaiki city rail untuk ke fish market.Setibanya di fish market station,kami berjalan mengikut arah signboard ke Sydney Fish Market.Perjalanan mengambil masa lebih kurang 5 minit untuk berjalan ke sana.Jangan bimbang uolss tempat disini semuanya selamat.

Setibanya kami di Sydney Fish Market,kelihatan begitu banyak pilihan kedai-kedai menjual seafood ini di dalam dan luar premis Sydney Fish Market.Kami memilih untuk meninjau dahulu semua kedai-kedai yang ada.Terdapat pelbagai jenis seafood yang jarang aku temui di Malaysia ada disini.Ada yang kita boleh makan dan ada yang kita tak boleh makan.Ada ikan,udang,ketam,sotong dan nacam-macam lagi kaum kerabat seafood nie..semuanya fresh!Soal harga jangan cakap ler..gigit jari sudah.Di dalam premis ini juga menyediakan mempunyai kedai menjual sayuran dan bunga segar serta cenderahati.Disini kita boleh memilih sama ada hendak makan di dalam ataupun di luar tepi pelabuhan.So untuk membeli seafood ini perlu berhati-hati kerana ada hidangan seafood yang disediakan bersama-sama bacon ataupun di masak bersama-sama arak.Sebelum membeli tu kena tanya dulu dengan penjual itu semua supaya hidangan yang dibeli halal dan selamat hokey!Kami memilih untuk makan ikan apatah aku lupa namanya masak sweet sour,crispy fried sotong calamari,udang crispy dan juga fish and chips..semua share-share uolss..kalau beli sorang-sorang memang meletoppp poket jemah hah!..tetapi kawan jemah sorang nie mmg kuat makan so di ordernya sekali lagi udang besor untuk dirinya..

Selesai membeli seafood kami memilih untuk makan di luar tepi perlabuhan,konon ambik feel oversea katenyerrr..kelihatan begitu ramai pengunjung sedang menikmati hidangan masing-masing dan begitu banyak juga burung-burung menanti untuk menyinggah ke atas makanan pengunjung..so jangan leka sangat ya masa makan kat luar tu ya..Ternyata hidangan yang kami beli tu sungguh sedap dan portion yang diberikan begitu banyak sehingga tidak habis untuk di makan..Sembang punya sembang tidak sedar masa berlalu begitu cepat..kami menghabiskan makanan dan kemudian mula beredar untuk pulang kerana kami plan untuk ke Bondi beach pada petang ini.Tetapi sebelum sampai ke Bondi beach,aku singgah sekali lagi di paddys market untuk membeli sedikit cenderahati untuk dibawa pulang ke tanah air.Selesai mini shopping kami pun mula beredar dan meneruskan perjalanan ke Bondi beach.

Kami menaiki train dari Central station hingga ke Bondi station dengan menggunakan mymulti 3 sahaja.Tiba di bondi station,kami menggambil bas puls menuju ke bondi beach.Bas yang saya naiki melalui sekitar bandar seterusnya ke kawasan perumahan dan akhirnya kami pun mula nampak laut dan juga pantai bondi nie.Bas berhenti betul-betul di hadapan bondi beach nie.Sekitar pantai ini terdapat pelbagai kemudahan seperti hotel,mini market,restaurant,dobi,surfing outlet dan sebagainya.Cuaca pada petang itu sangat sejuk dan angin bertiup sangat kencang.Tak tahulah aku orang yang tengah mandi kat pantai tu tahan sejuk macam mana.Suasana di pantai pada petang  itu amat tenang dan sungguh mendamaikan.Kami lepak di atas rumput di pinggir pantai dan memerhati penduduk tempatan beriadah..sedang syok kitorang bergosip tiba-tiba datang seekor anak anjing sesat nak berjinak-jinak dengan ktorang..ktorg ape lagi lari bertempiaran tak tentu arah..si tuan anjing nie pulak boleh panggil anjing dia dengan manja-manja aje..tapi si anjing nie pulsk syok pulak dia duk kejar-kejar ktorg..pancittt uollss...rasa nak hempuk je tuan anjing nie dengan buku yg dia sedang bace..tak lama lepas tu baru anak anjing tu lari,itupun sebab ada sorang pak cik yang tolong halau,maybe dia tahu ktorg nie muslim dan haram bersentuh dengan anjing sebab itulh dia tolong halaukan..thanks ya uncle x sempat nak say thanks you for your helping us hari tu haaa gtu..jemah speaking..!huh...penat...pancittt...marathon dgn anak anjing...lepas itu ktorg lepak jauh sikit dari tempat asal..time berposing pulak uolsss..kami lepak di bondi beach sampai lewat petang dan kemudian kami mula beredar dengan menaiki bas untuk ke bondi station.

Sementara menunggu train sampai kami plan untuk ke Circular quay sekali lagi sebelum pulang ke Malaysia esok.Tujuannya adalah untuk menikmati 2 ikon Australia buat kali terakhir sebelum pulang.Kami mengambil train ke Town Hall dan kemudian tukar platform dengan mengambil train ke circular quay.Setibanya kami disana.kelihatan begitu ramai pengunjung membanjiri Circular quay kerana ada pertunjukkan lampu dan muzik di situ.Kami menaiki ferry ke Manly kerana ingin menikmati masa yang ada.Perjalanan ke manly mengambil masa lebih kurang setengah jam dan dalam perjalanan kami sempat menikmati pertunjukkan lampu pada dinding Sydney Opera House semasa ferry melintasi Sydney Opera House dan sesungguhnya aku memang cukup teruja melihatnya.Pelbagai corak dan gambar dapat dilihat dan aku berkata dihati bestnya kalau hubby serta qisya ada sekali melihatnya...aku bertekad dlm hati untuk datang sekali lagi bersama mereka..Insyaallah.Kemudian ferry melintasi Sydney Harbour Bridge dan sekali lagi aku kagum..ape lagi posing uolss..mesti nk muntah uols kn bace cerita panjang aku niekn..takpelh kalau bosan just ignore kn saje aku..hahaha

Sebenarnya kami naik ferry ke Manly nie untuk berehat dan nenikmati suasana malam di Sydney buat kali terakhir sebelum bertolak balik pada malam keesokkan.Okay korang layan gambar pula ya....

Arious!

Tuan belog start posing..

Apabila diva kecik nie pun mula berposing juga..

Si Fazz buat aksi comel

Menapak uols..utk ke sini

Yek2 start posing dulu..

Than jemah pulak..

Suasana di dalam Sydney Fish Market

Pengunjung yang begitu ramai..

Antara kaum kerabat seafood..

Ada pelbagai jenis udang yg dijual..

Nie pulak kerabat mr.crab

Nie ada lagi waris-waris mr.crab..

Nie pulok puok-puok ikan..yg bawah kerabat sotong ya tuan puan..

Tuan belog say good gtu..

Nie pulok kerabat mr.prawn

Tukang jual pun hensem uolss..

Tapi ini je yg mampu jemah and the gang makan..

Sedap dan mengenyangkan..

Jom kita mencekik yer..

Yek mula aksi doh..

Pelabuhan ikan...

Cuaca agak mendung..

Nie le burung-burung yang menanti makanan pengunjung..

Suasana di luar ...

Selfie uolss..

One more times..uolss..

Sisa lepas mencekik..

Suasana dalam...

Just layan jelah..

Yek Wakpe yg kerut sgt tu..teringat ke sape

Bondi beach..

Suasana yang amat tenang dan Mendamaikan..

Selfie here uolss..

Kedinginan..basib baik aku bwk jacket..

I'm here..

Bondi beach..sejuk-sejuk pun ada juga duk surfing..

Aku jadi jurufoto misah..

Suhu tika ini memang sejuk giler uolss..

Sekitar bondi beach..

Bondi city

Yek dah start buka kepak..
Nie posing lepas kena kejar di anak anjing..kureng asam betol..nk beriadah terbantut..!

Day 3- Autumn in Sydney: Sydney Opera House, Sydney Harbour Bridge, Madame Tussauds, SEA LIFE Sydney Aquarium & WILDLIFE Sydney Zoo 

Hi semua..hari nie aku update entry hari ke 3 aku berada di Sydney.So mesti korang nak tahukan apa yang aku buat di sana..Okay untuk aktiviti hari nie aku bersama kawan2 aku bergerak ke Darling Harbour dgn menaiki train dari King Cross station hingga ke Town Hall station dan dari situ kami berjalan keluar menuju ke Darling Harbour lebih kurang 11 minit melalui George street dan Market street untuk sampai ke Pyrmont Bridge.Dari Pyrmont Bridge,kami turun ke bawah menuju ke Aquarium wharf dan di situlah terletaknya Madame Tussauds,SEA LIFE & Sydney Zoo WILDLIFE .Untuk pengetahuan korang semua aku telah membeli tiket masuk melalui online kerana lebih murah dan aku membeli pakej kombo dengan harga $63 Aud untuk masuk ke semua tempat ini termasuklah Sydney Tower Eye dan juga Manly SEA LIFE Sanctuary.Kalau beli hendak beli tiket dekat kaunter boleh juga tapi harganya agak berbezalah dan lebih mahal dan korang semua boleh rujuk harga tiket masuk disini.Aku menuju ke kaunter tiket di Madame Tussauds untuk mengambil tiket yang telah dibeli melalui online dgn membawa salinan bukti pembelian ke kaunter tersebut.

Di kaunter tersebut,staff di situ menyambut kami dengan begitu mesra dan memberikan layanan yang cukup memuaskan.Beliau memberikan penerangan kepada kami semua tentang semua tiket tersebut dan memberitahu yang tiket kami sah selama sebulan dan kami boleh datang bila-bila masa untuk melawat selagi tiket itu masih sah untuk digunakan.Tapi kami seminggu saja di sini..so dalam seminggu itulah masa kami yang ada untuk habiskan lawatan kami ke tempat-tempat tersebut.Kami memulakan lawatan kami yang pertama hari itu dengan memasuki Madame Tussauds.Sebelum masuk kita kena scan tiket dahulu ya..dalam Madame Tussauds ini terdapat pelbagai patung lilin dengan pelbagai gaya.Patung lilin ini terdiri dari beberapa zone seperti history zone,leaders zone,sports zone,music zone,culture zone,tv zone,film zone dan juga A-list zone.So korang akan dapat berjumpa dengan semua selebriti lilin yang terkenal disini dan kita juga boleh membawa kamera kita sendiri untuk bergambar.Di dalam Madame Tussauds ini juga terdapat kedai menjual pelbagai jenis cenderahati untuk di bawa pulang sebagai kenangan dengan harga yang berpatutan.Aku sempat juga membeli FM dan juga shopping bag sebagai kenangan.

Selepas keluar dari Madame Tussauds itu,kami semua berehat sebentar sambil menikmati minuman ringan dan kami juga sempat menggunakan perkhidmatan wifi percuma di luar Madame Tussauds sebelum memasuki Sydney SEA LIFE.Selepas itu kami pun memulakan lawatan ke dua dengan memasuki Sydney SEA LIFE.Sebelum itu kenalah scan tiket dulu sebelum masuk ya..okay kat dalam Sydney SEA LIFE ini terdapat pelbagai jenis hidupan laut dan apabila masuk didalamnya pula ada beberapa zone seperti STREAMS AND BILLABONGS, SYDNEY HARBOUR, ROCKY SHORES,BAY OF RAYS,MANGROVE SWAMPS, SOUTH COAST SHIPWRECK, SAWS AND CLAWS,DUGONG ISLAND, HARK WALK & SHARK VALLEY & GREAT BARRIER REEF.

Seperti biasa dihujung lawatan di dalam Sydney SEA LIFE ini pun terdapat kedai menjual cenderahati dan selepas itu kami meneruskan lagi lawatan ke tiga iaitu memasuki Sydney Zoo WILDLIFE.Sebenarnya di dalam Sydney Zoo WILDLIFE ini sama sahaja seperti zoo wildlife yang lain cuma bezanya kat dalam ini aku masuk sebab nak tengok kanggaro dan koala bear dengan lebih dekat.Tetapi time aku mkasuk tu time binatang-binatang ini sedang tidur tapi ada juga yang tengah berjaga bolehlah bergambar dari jauh.Kemudian aku berehat di tingkat paling atas untuk melihat koala bear,sebenarnya niat dihati nak peganglah tapi tengok koala bear ini macam garang je..aku cancelkan niat tu..kan tak pasal-pasal dia ngap muka aku nie..sambil tengok koala bear tu aku sempat jugalah mendengar taklimat yang staff kat situ bagitahu yang daging koala bear ini tidak boleh makan dan kalau kita makan boleh membawa maut..Okaylah selepas keluar dari melawat kanggaro dan juga koala bear kami pun berasa sangat penat dan kami semua sepakat untuk menaiki ferry untuk bersantai sambil berehat.

Kami menaiki ferry dengan hanya menggunakan Mymulti 3 di wharf 3 iaitu wharf yang menuju ke Circular Quay.Sebenarnya tujuan kami turun di sana adalah untuk melawat Sydney Opera House & juga melihat Sydney Harbour Bridge dari dekat.Di dalam ferry yang kami naiki menyediakan perkhidmatan wifi percuma,so ape lagi jom kita gunakan sebaik mungkin..hiehiehie..cuaca pada hari tersebut sangat baik dan aku berasa cukup teruja sekali bersama kawan-kawan aku kerana dapat menikmati permandangan bandar Sydney dengan jelas..ditambah dengan permandangan Sydney Harbour Bridge dan juga Sydney Opera House sungguh cantik..Semasa diatas ferry aku tidak lepaskan peluang untuk bergambar dengan 2 ikon tersohor Australia ini.Tibanya kami di wharf 3 Circular Quay iaitu salah satu train station dan juga ferry tersibuk di Sydney kami mula mengambil langkah ke Sydney Opera House.Kelihatan begitu ramai pengunjung yang tidak putus-putus melawat ikon tersebut..sememangnya ikon tersebut sungguh mempersonakan dan rekaannya sungguh menarik hati pengunjung untuk bergambar meninggalkan kenangan di sini.

Semasa aku di sana, ada sedikit kerja pengubahsuaian di luar Sydney Opera House berlangsung dan kami menapak naik ke ruang atas bangunan ini dan bersantai sambil makan kebab sehingga senja dan ternyata semakin ramai pengunjung yang datang untuk menikmati suasana malam di sini.Setelah penat bergambar dan berpuas hati sebab dapat menjejakkan kaki ke sini,kami mula beredar untuk pulang berehat di hotel penginapan.Kami menaiki train dari Circular Quay station menuju ke Town Hall station dan kami sempat singgah untuk menikmati makan malam di restoran malaysia yg berada didalam Town Hall Square,harga makanannya sangat murah dan sedap.Aku order Asam laksa serta air Lemon Nestea sahaja.Selesai sahaja makan kami pun pulang ke hotel dgn menaiki train ke King Cross station.Dalam perjalanan pulang ke hotel kami sempat singgah di Woolworth untuk membeli sedikit kudapan malam nanti.Okay korang jamulah mata menikmati aktiviti hari ke 3 aku di Sydney ya...

Arious!

Inilah tiket-tiket untuk 5 tempat yang aku beli melalui online tu..

Selfie dulu ya..

Atas Pyrmont Bridge..yek2 happy semacam je...huhu

Aku dgn posing tah ape-ape..
Cockle Bay Wharf

Kanggaro yg menyambut kedatangan di Madame Tussauds

Give me five bro..

Pls fly with me only..

Selfie yaww..

Don't leave me Ohh bama...

You are mr legend MJ..

Dengan pengasas Madame Tussauds..

Tinggalkan cop mohor dulu..hahaha

Live with Oprah here..
With bro Iron man

My hero..JD

Wow..so sasa gtu...

Antara cenderahati yang dijual..

Pelbagai pilihan..

Yek2 with new mug..

Nie aku dah start masuk Sea life pulak..

With ikan-ikan..

Ikan lagi..

Pari..

Kura-kura

Penguin in da house..

OMG..obor-obor

Mr.Crab..

Jaws..

Sekawan ikan

Me under water Aquarium..

Take 5 here..

Sydney...busy ferry

Me...on the ferry with candid photo ler sgt tu!

Classic ship..

Dari jauh kulihat..akhirnya...

Sydney Harbour Bridge

With fazz buddy travel..

Sydney Opera House view...

The Sydney Opera House
Yek2 posing taknak kalah..

We are here..

SOH..i'm coming...

Take rest and enjoy..

Selfie..

We on the roof of SOH..

Sunset at SOH..

Yek2 with new prenn..

Cube cari di katak??

Adakah mereka kawan2ku??

Binatang apatah aku tak tahu nama ape..tp binatang nie yg aku tahu merbahaya

Huh...menakutkan kecut meks!

Letih..take rest for 5 minutes..

Burung unta..

Can i kissing u..??

Yek2 main cak2 dgn kanggaro..

Antara kanggaro yg dapat aku lihat..

Sekarang time dorang rest..

Nie siapa x kenal..

So scared...

Hah nie dia koala bear..

Aku posing dari luar je..takot nak dekat uolss..

Kerja koala bear nie membuta je..