Nuffnang Adds

Thursday, 30 October 2014

Take 5 minutes for al-kahfi..

Assalamualaikum semua..apa khabar uolss semua?hari nie aku just nak sharing sedikit ilmu akhirat moga-moga dapat dijadikan perlindungan untuk semua nanti..Insyaallah..Okaylah tanpa membuang masa marilah kita membaca ayat-ayat al-kahfi nie supaya kita dapat menghindarkan diri daripada fitnah dajjal..



Wassalam 

Wednesday, 29 October 2014

Orang baru..

Assalamualaikum semua..perkongsian hari nie adalah tentang "orang baru" korang mesti tahukan maksud orang baru nie kan,kalau tak tahu meh sini nak cerita sedikit orang baru nie ialah orang yang baru masuk dalam ahli keluarga ataupun dalam komuniti kita..tetapi orang baru yang aku maksudkan nie adalah orang baru dalam ahli keluarga aku..Oppss bukan i preggy okay..Insyaallah maybe next time but today i want story uolls...dah teromputih ler pulak..orang baru yang aku maksudkan adalah cucu saudara aku..eeihh gedik sangat belum masuk umur 30 lagi jemah dah jadi nenek??..mamaji??.popo??..opah?? or sebagainyalah gelaran untuk kategori nie..cucu saudara nie yang ke-4 dah..ko mampu??baby nie baru lahir hujung bulan lepas tetapi aku baru ada masa nak pergi melawat..see kejis sangat!!sorilah cu mamji too busy cyg..so last weekend kebetulan kakak aku ada datang sini so aku ajak kakak aku pergi Setia Alam rumah anak sepupu aku nie..kebetulan sepupu aku pun ada jugak kat sini dah sebulan sebab tolong jaga anaknya yang sedang berpantang..umur cousin aku pun dah 40 lebih so memang patot ada cucu dah sebab anak dia kahwin awal lepas abis study dulu..huhuhu nielah lumrah berkeluarga besar macam aku..korang semua ada??bestkan berkeluarga besar macam nie tapi tak best time raya aje..rabak poket nak sedia duit raya kat budak-budak nie semua..rm1 tak dipandangnya..

So cucu yang ke 4 nie baby boy dan namanya Mohd Iqmal Izz tah betul ke tak aku eja namanya..berat dah naik 3 kilo lebih dah masa baru keluar dulu hanya 2.8 kg..lebih kurang berat Qisya lahir dulu..masa aku pergi tu baby nie asyik tidur je dan bangun pun time nak menyusu aje..tapi masalah kalau datang dengan kakak aku,asyik dia aje nak dukung baby tu..tulah kesian jugak kat kakak aku,kalau tak bulan 12 nie mesti aku dah dapat anak sedara baru..nak buat macam mane semua kuasaNya kakak aku keguguran..bagilah dia peluang pegang baby tu puas-puas..aku harap murah lah rezeki kakak aku nak menimang anak sendiri nanti..amin..so lama jugaklah aku lepak rumah anak sepupu aku nie..yelah bukan selalu datang pun busy uolss..lagipun dia duduk klang  aku pulak duduk kl..jauh nak menapak tu..tipu sangat padahal tiap-tiap minggu turun shah alam pi makan nasi kak jah dekat TTDI Jaya tu..kihkihkih..okaylah meh lah korang tatap gambar cucu aku yang ke 4 nie..dan kat bawah tu gambar anak aku buat muka sebab mak dia bagi makan cucur bawang aje..okay semoga bersua kembali dilain entry ya..


Nyenyak dia tidur walaupun suasana dalam rumah bising dengan abg,kakak dan juga suara Qisya duuk bermain

Budak cerewet time makan


tata

Tuesday, 28 October 2014

Jom masak:Udang Galah Masak Merah Sejati...

Assalamualaikum semua..jom ke dapur..!!amboi class tak aku sekarang asyik nak share resepi masakan saje kan..yelah sekarang kalau tak busy kat opis balik rumah mood masak rajinlah..tetapi kalau kat opis aku too busy balik rumah mood nak masak dah ke laut sebab kepenatan..tapi bile laki aku sound bukan ye kerja bancuh simen ke angkut pasir kat opis tu..terus je berdesuttt je aku ke dapur malas nak dengar ayat-ayat puitis dia sound kat aku..yelah memang aku tak bancuh simen or angkut pasir kat opis tapi aku letih sebab setiap hari berhadapan dengan pelbagai karenah pelanggan yang sentiasa on demand kat tempat aku berkerja tu..ohh stress sangat jemah okay..!!..nie dah merepek dari title kat atas dah nie..okay jom masak..sila buat muncung ala-ala cheff wan ckit..now start..ye puan-puan arini nie wan nak masak udang galah masak merah sejati..nama pun dah glam..sejati gitu uolss mampu??kihkihkih..sila hempuk senduk atas kepala sekali kasi sedar dari angan-angan tu..udang galah nie aku dapat dari cousin aku sebab dia kaki pancing so setiap kali dia balik mancing dia akan bagi sedikit hasil tangkapan dekat mak aku..so kebetulan aku balik kampung hari tu,so aku terus ambik untuk masak sebab udang masih fresh lagi..so mari masak sekarang..selamat mencuba resepi aku ya...


Bahan-bahan:-
Udang galah - dibersihkan terdahulu
Bawang merah - dikisar
Bawang putih - dikisar
Sedikit halia - sedikit aje ingat tau sedikit aje..
Air asam jawa
Cili kering - dikisar
Garam secubitt rasa

Hiasan:
Bawang besar - dimayang
Cili -  dimayang

Cara-cara masakan:
- Panaskan kuali bersama minyak
- Tumis bawang merah,putih,cili kering yang telah dikisar dan sedikit halia sehingga naik minyak dan juga bau
- kemudian masukkan udang galah yang telah dibersihkan tadi dan masak bersama bahan yang telah ditumis tadi dengan nyalaan gas yang sederhana supaya udang galah tu tak overcook
-masukkan air asam jawa,sedikit garam dan juga bahan hiasan tadi dan masak sehingga warna kulit udang berubah kemerahan kemudian siap..ready pinggan sekarang!

Inilah hasil masakan resepi campak-campak jemah..


Selamat mencuba..

Tata


Friday, 24 October 2014

Teman baru aku...

Assalamualaikum semua..Jom nyanyi lagu nie "..aku punya teman..teman sepermainan..kemana saja ku berada dia pasti ada.." grand gitu..siap nyanyi bagai..sedap tak suare korang??mestilah sedapkan up suara sendiri..kihkihkih..korang semua mesti tertanya-tanya siapa teman baru aku..apakehel pulak jemah nak ada teman baru..siapa dia??laki aku sudah ke mane??..no no no..teman baru yang jemah maksudkan bukannya lelaki or perempuan ke ape..pandai ye korang nak buat spekulasi negative terhadap jemah nie..okaylah teman baru yang jemah maksudkan adalah hobi baru jemahlah..sekarang timbul minat baru membaca novel..novel cintan cintun gitu jadi pilihan jemah..ko mampu??mesti korang feeling berbulu je dengan aku..minat membaca novel nie terjadi lepas aku layan drama adam dengan hawa..tak puas hati tengok drama swasta yang banyak sangat potong babak dalam tu aku baca novel pulak baru puas hati..see gedik sangat fanatik i uolss..lepas layan novel adam dan hawa,aku terjebak layan novel resepi memikat suami..hambik ko.."..aku bisa membuat ko jatuh cinta..kepadaku walaupun ko tak cinta.."nyanyi lagi..tapi seyes aku suke drama serta baca novel nie layan sangat..pastu yang best sekali novel the wedding breaker tu so romantis..dramanya pun sangat-sangat menyentuh jiwa romantis laki aku..kihkihkih..uwekkk....okaylah itulah cerita teman baru aku..aku harap korang semua pun mempunyai hobi yang kita boleh share sama-sama..tak salahkan..okaylah aku ada kerja sikit nak buat,sampai ketemu lagi dilain entry..


Antara novel yang sudah habis aku baca..
Ini antaranya yang terbaru yang belum habis dibaca lagi..


tata

Salam Awal Muharram...

Assalamualaikum semua..dan salam awal muharram ataupun maal hijrah aku nak ucapkan kepada semua umat islam..bersempena tahun bari takwin islam kita nie..moh ler kita mulakan dengan perhijrahan baru ini dengan azam baru yang baik jangan berazam pada sesuatu yang tak baik pulak ye..mari aku ceritakan sedikit macam mana peristiwa maal hijrah nie..jangan nak ingat pasal hal hiburan aje ye semua..okay semua dari aku duk merepek panjang-panjang mari korang baca tazkirah sabtu aku hari nie..

"..Awal Muharram atau Maal Hijrah merupakan suatu hari yang penting bagi umat Islam kerana menandakan peristiwa penting yang berlaku dalam sejarahIslam iaitu memperingati penghijrahan Nabi Muhammad s.a.w dari KotaMakkah ke Madinah pada tahun 622 Masihi.Peristiwa bersejarah itu berlaku pada 1 Muharam tahun baru bagi Takwim Hijrah.Namun Tahun Hijrah Rasulullah SAW dari Mekah ke Madinah itu diambil sebagai permulaan kiraan bagi kalendar Hijrah.."

So ingatlah kita bahawa peristiwa penting inilah yang membawa perubahan kepada kita umat islam..okaylah setakat itu sahaja  tazkirah jemah hari nie..



Wassalam

Jom masak:Nasi Lemak sesimpleku..

Assalamualaikum semua..salam jumaat ya..hari nie lambat sikit update entry sebab ada kerja sikit yang perlu diselesaikan..okaylah entry hari nie chef jemah nak share resepi nasi lemak sesimple mak jem okay..harap-harap korang boleh try ler..resepi nie aku reka sendiri dari pemerhatian aku terhadap cara masakan mak aku..opps lupa nak cakap mak aku jual nasi lemak kat kedai makan adik aku so selalu aku tengok cara dia buat nasi lemak tu..Okay marilah aku share resepi nasi lemak meletup jemah nie ya..

Bahan-bahan untuk nasi:

Beras
Santan
Daun pandan
Sedikit halia (diketuk)
Sedikit garam 
Sedikir air

Bahan untuk sambal:

Bawang merah - dikisar
Bawang putih - dikisar
Cili kisar
Sedikit garam
Sedikit air asam jawa
Sedikit gula melaka

Sampingan:
Bilis goreng ranggup
Telur rebus 
Timun

Cara masakan:

Masak beras bersama-sama santan,daun pandan dan juga halia bersama..makesure santan tu jangan terlalu pekat dan tambah sedikit air..letak sedikit garam dan masak nasi sehingga masak..senangkan..Tetapi jangan laras gas berlalu besar nanti hangit pulak nasi lemak korang semua..makesure nasi korang masak tu biar lembut gituuu..

Untuk masak sambal pula:

Tumis bawang merah dan putih yang dikisar sekali bersama dengan cili kisar sehingga naik minyak..kemudian masukkan air asam jawa dan sedikit gula melaka..masukkan sedikit rasa secukup rasa dan masak sehingga sambal tu naik minyak..kalau korang nk masak bilis tu sekali pun boleh..nielah resepi aku..selamat mencuba...


Inilah hasil nasi lemak sesimple mak jem..

tata



Thursday, 23 October 2014

Balik kampung lagi...

Assalamualaikum semua..apa khabar dan sedang buat ape tu semua..jemah harap sihat-sihat dan cerialah semuanya..agak lama aku tak merepek kat entry sebab masa tidak mengizinkan gitteww..hari nie aku nak merepek panjang sikit..Alhamdullillah sekarang perasaan aku agak lega sedikit setelah mendapat perkhabaran gembira dari boss tentang status kerja aku..cuma aku kena pergi jawab exam sahaja lagi...Okaylah minggu lepas aku berpeluang sekali lagi balik kampung sebab nak hantar adik aku balik sebab cuti semesternya dah nak habis..adik aku nie gedik sikit taknak balik naik bas express nak jugak suruh aku hantar dia balik..oleh sebab dia deman aku layan jelah,kalau balik dengan bas nanti takot dia tak selesai pulak..habis kerja petang tu terus je aku gerak balik terus ke kampung.

Kebetulan balik kampung kali nie takde orang sangat kat rumah mak ayah aku..kakak aku outstation ke Kuantan dan 2 orang adik aku ke Gambang follow cousin aku pergi bercuti.So tinggal mak dengan ayah dan family adik aku aje kat rumah.Kalau ada semua memang gamatlah suasana dalam rumah sebab kitorang memang suka bertekak dan bergurau mengalahkan budak-budak..tambah-tambah semuanya perempuan memang lagi havoc lerr..Okaylah memandang takde sangat orang kat rumah..pagi-pagi lagi mak dengan ayah aku dah hilang pergi breakfast berdua..amboi!..alasan yang diberikan sebab semua orang taknak bangun awal sangat so dorang tinggalkan aja kami yang ada nie..huahuahua..So pagi tu laki aku ajak pi makan nasi dagang kat kak Yah nasi dagang dekat pantai batu buruk..sedap giler tu..aku ajak adik aku sekali join bawak anak sedara aku yang kuat makan tu sekali..sudah makan nasi dagang tekak teringin pulak nak makan mee jawa gong kapas,so aku suruh laki aku drive ke sana pulak untuk tapau aja sebab perut still kenyang lagi makan nasi dagang tadi cume tapau mee jawa nie awal-awal sebab kedai mee jawa nie buka sekejap aje dan mee jawa nie pulak memang cepat habis..so kitaorg tapau dulu makan kemudian..

Kebetulan kami balik kali nie ade kenduri kahwin rumah kakak mak sedara aku,so tengah hari tu mak aku ajak aku sekali pergi makan kenduri tersebut..dah ler aku tak bawak balik baju untuk pergi makan kenduri nasib baik ada sepasang yang aku tinggalkan dekat rumah mak aku untuk emergency pakai..tapi tudung pulak tak match..tapi lantaklah aku pakai je tudung yang ada..waaahh lama giler tak pergi makan kenduri kahwin sedap giler makan gulai kawah..terima kasih tuan rumah sebab menjemput kami sekeluarga..rumah pengantin tepi sawah..best giler layan angin petang kat rumah pengantin..sebelum balik harus bergambar dulu kat pelamin tetapi tanpa pengantin sebab pengantin tengah bersolat...Balik rumah berehat kejap lepas tu laki aku ajak pergi ke makan ikan bakar kat Besut..So apa lagi haruslah follow boleh ambik angin pantai sikit..aku ajak mak dengan adik aku serta adik ipar aku sekali join..lagi ramai baru best..tempat ikan bakar yang kitorang pergi tu namanya Zul Ikan Bakar..famouslah dekat areal Besut nie dan taste pun not badlah..nak cakap too sedap tu takler jugak but not bad..habis makan kitorang bertolak balik ke kuala terengganu..

Esoknya pagi-pagi lagi aku kerah adik aku ke losong sebab nak beli kerepok lekor sebab petang dah nak balik kl..Qisya tak ikut sebab follow mak dengan ayah aku pergi breakfast..nasib baik orang tak ramai lagi time aku pergi tu..lepas tu ajak adik aku singgah pasar payang dulu sebab nak makan nasi air dan adik aku nak makan mee sup..huh kenyang sampai berpeluh tu pekena sup atas pasar nie..nasi dengan lauk kat dalam pun banyak..so bagi sesiapa yang ke pasar payang tu jangan lupa singgah makan mee sup ya..kat sana ada juga nasi campur ..habis ronda pasar payang baru aku balik rumah tapi mak aku belum balik lagi sebab follow ayah aku pergi kebun dulu..laki aku hilang tah kemana dah dia kalau balik kampung bukan boleh duduk diam je..ade je urusan tak rasmi nak buat..bila lapar baru balik rumah cari bini sebab nak makan..kalau tak cari aku mesti dia balik rumah mak dia makan kat sane,nasib baik rumah mak mertua dekat aje..huhuhu..plan nak balik kl sepatutnya hari nie tapi malas pulak rasanya..mood macam malas sangat-sangat nak balik..lagi pun aku cuti lagi isnin tu..bagitahu laki aku dan dia pun setuju je sebab dia memang cuti lagi,petang tu sempat lagi aku merayap ke pantai airport sambil makan kerepok lekor btb tepi pantai,layan Qisya dengan Rania anak sedara aku nak pergi pantai..so isnin barulah aku bertolak balik ke kl..tu pun petang baru balik nampak sangat taknak balik kl...itulah aku kalau dah balik kampung agenda makanan dan berjalan adalah point utama...jumpa lagi di lain entry..
Sedapkan nasi dagang tu..Qisya masam muka sebab adik rania makan sebelah aku

Nie masa attend wedding dengan pi makan ikan bakar kat besut..Qisya tidur sampai lenguh lengan aku duk riba dari mula sampai ke balik dia tidor..

tata


Tuesday, 21 October 2014

Salam Diwali..

Hai semua..salam diwali ingin aku ucapkan kepada semua teman-teman aku yang beragama hindu yang akan menyambut perayaan diwali esok 22 Oktober 2014.Semoga diwali tahun ini memberikan cahaya kebaikan serta keharmonian yang berterusan kepada anda semua.Tak semestinya kita beragama islam kita tak boleh meraikannya..kita duduk dibawah satu bumbung hendaklah kita saling menghormati antara satu sama lain..dan meraikan mereka juga..Okay ketemu lagi dilain entry ya semua..


Arious!

Friday, 17 October 2014

Cerita Aidiladha 2014...

Assalamualaikum dan salam jumaat kepada semua sahabat-sahabatku sekalian..baca title entry pun macam dah basi tapi ade aku kisah..aku nak cerita jugak sebab nie cerita Aidiladha versi aku..hiehiehie!Okaylah tanpa membuang masa yang ade nie jom aku cerita ya..sebenarnya tahun nie adalah tahun pertama aku mengerjakan ibadat korban untuk diri aku sendiri..so nerbes nerbes nerbes nk lalui experience tu..mesti korang jeling aje kan sebab baru sekarang nk buat orang lain dah lame buat..nak buat macam mane masa tidak mengizinkan aku untuk mengerjakan ibadat korban nie dan hanya sekarang Dia memberi peluang untuk aku melaksanakannya..Syukur sangat uolss..Ceritanya macam nie..perbualan laki bini di malam hari sambil menonton movie kat rumah 3 minggu sebelum Aidiladha 2014...

Dialek ganulah sebab laki bini orang ganu:-
Bini:yang(panggilan laki bini jgn berbulu ye..huhu)..taun nie dok reban(korban) ker?

Laki:dok..kot,wakpe nk reban(korban) ke?

Bini:orang tanye dia,tanya orang pulok..mane tahu kot-kot nok reban sekali lagi ke tahun ning..

Laki:bajet kurenglah taun ning..tahun depang ah kalau ade rezeki dengan panjang umor..deme tu bile lagi nok reban,jangan nok perabis ke pitis kot lain gok..

Bini:memang ler orang niat nak reban jugok taun ning..tapi ayoh de(apak sedara aku) or ayoh deme(apak mertua aku) dok melih(sembelih) ke tahun nie?

Laki:ayoh dok melih taun nie sebab dia jual lembu-lembu dia taun ning..takdok orang nok care..tapi ayoh de dok tahu pulok ce telepun awa (cousin aku) jap cube tanye ayoh dia melih(sembelih) dok lembu taun ning..

Bini:jap eih..orang telepun awa jap..

Perbualan aku dengan awa...(potpetpotpetppotpet)

Bini:doh telepun awa,dia kabor ayoh dia x melih taun ning sebab ayoh de jual lembu je taun ning..tapi awa kabo mok dia nok join jugok tapi takdok orang hok melih..tengoh cari orang jugok tu..kena g salam kaut dengan ayoh de taun ning nie..hiehiehie..

Laki:dok dam nok kaut ayoh de simpang kemas keming doh dalam bank dia..sebab dia tahu doh tektik anok serta anok sedare dia..ce telepun ct (kakak aku) tanye dia reban dok tahun ning...

Terus call kakak aku...(potpetpotpetpotpet)

Bini:Okay dia kabor ye dok reban jugak taun nie tapi kalu shima nak reban dia suruh shima cari lagi orang lain hok nok masuk reban sekali sebab dia kate boleh suruh alim (abang ipar aku - boss pusat penjualan lembu kat ganu) save lembu sekor..tapi nok cari sape yang??

Laki:oloh..cube tanye sepupu-sepupu deme tu seme..kot-kot ada hok nok reban..adi ke..adam ke..jue ke..cah..

Bini:jap orang call jap..

Call adik aku (potpetpotpetpotpet) sementara tu laki aku call cousin laki-laki aku untuk tanya kot-kot ada yang nak join sekali sebab nak korban seekor lembu kena bahagi 7 bahagian..so kena cari orang lain join sekalilah ..kalau nak aku korban seekor lembu tu tunggu lain tahunlah..hihihi..

Laki:Okay yang,adi dengan adam nok join sekali nanti..td telepun cah ye kate gane?

Bini:Cah(adik aku) kate dia dok join tapi mek jue(adik aku) nok join..

Laki:kalu macam tu kire jadi ah tu..yang,adi,adam,mek jue dengan ciksoh(mak sedare aku)..2 orang lagi tu reservelah kot-kot last minit nanti ade orang lain hok nok join sekali..telepun ct suruh konpem dengan alim save lembu sekor..

Bini:bereh..(meloncat-loncat hati ku gembira)

So selepas settle urusan dapatkan orang-orang yang nak join tu..aku pun terus contact kakak aku untuk kompenkan dengan laki dia pasal hal lembu tu..kakak aku uruskan hal lembu tu dan aku cume bayar saje pada dia..untuk pengetahuan korang semua untuk urusan pembayaran juga ada proses angkat jual beli dengan tau..Alhamdullillah semua urusan korban berjalan lancar dan  tukang sembelih hari itu pakcik aku mintak Tuan Haji Muya..iaitu tukang sembelih lembu terfemes bila tiba musim raya haji..semua cari dia..Terima Kasih ya Pok Ya..urusan melapah semua aku serahkan pada laki aku,sepupu serta adik ipar aku untuk urusankan..rasakan semua..hahahaha...selesai sesi melapah hasil yang aku dapat lebih kurang dalam 10 kg untuk bahagian aku dan telah selamat aku agihkan pada ahli keluarga terdekat,jiran tetangga serta anak-anak yatim berhampiran..Alhamdullilah..itulah cerita Aidiladha aku tahun nie..moga diberi kesempatan untuk berkorban lagi tahun hadapan Insyaallah..

Inilah ahli keluarga aku..sepupu,anak sepupu dan juga adik beradik aku..tetapi itu baru secebis ahli keluarga aje..kalau semua penuh gambar nie..

Para lelaki yang bertungkus lumus melapah daging..baju oren tu banyak buat eksyen ke kat situ..

Yang melapah 4 orang..pemerhati bebas ramailah pulak..acamner tu..

Tengoklah baju oren buat-buat busy konon..baju hitam pegang pisau tu ayahanda aku..

Nie makanan malam yang takde kena mengena dengan entry nie..tapi setelah seminggu lebih asyik makan daging je..
moh kite makan kekci pulak..


Amin

Tuesday, 14 October 2014

Deman melanda...

Assalamualaikum semua..apa khabar wahai sahabat-sahabat semua..lama tak update cerita kat blog,bukan sibuk dengan urusan kerja ke apa pun...tetapi disebabkan tahap kesihatan yang tidak mengizinkan aku untuk berbloging nie..gituuuu!Minggu lepas selepas pulang dari kampung aku dilanda sakit mata hadooii..mungkin terjangkit dengan jiran aku kot..sebab satu family jiran aku sakit mata masa tu..pergi klinik dapat mc...dapatlah aku berehat kat rumah.Kemudian bila dah hilang sakit mata,anak aku si Qisya pulak deman sebab terkena sengatan anak tebuan yang melekat kat seluar dia..so ape lagi menangis tak henti-hentilh sebab sakit sampai deman 2 hari aku tak pergi kerja gara-gara jaga Qisya dekat rumah..Kesian sangat sebab sampai bengkak giler paha dia...aku bawak pergi klinik doktor bagi ubat antibiotik dos kuat sikit untuk elakkan bisa tu merebak.Sampai sekarang masih ade lagi kesan lebam akibat sengatan tu...tetapi anak aku nie kuat dan aktif masa terkena sengatan tu aje yang duk menangis tetapi lepas sehari tu terus duk berlari ke hulu hilir lompat sana sini..stress aku..nasib baik deman dia tak melarat dan sabtu tu dah okay balik..

Kebetulan adik aku ada datang rumah so aku mintak pertolongan adik aku untuk jaga Qisya sebab aku malas nak hantar dekat rumah pengasuh.Tetapi pada hari sabtu tu laki aku pulak deman,orang tua nie kalau deman je memang mengada-ngada mengalahkan anak aku suruh picit sana sini bila time nak kena makan ubat je nak buat dalih dan sampai nak kena paksa baru makan..geram betol aku...permintaan nak makan tu macam-macam ada..layan jelah kalau tak layankan derhaka pulak orang cakap..Alhamdullilah nasib baik deman dia dah okay ahad tu.Isnin hari tu aku kena pergi ambik darah dekat HUKM sebab next week ade appointment dengan doktor so sebelum jumpa doktor kena ambik darah dulu lepas balik dari HUKM aku terus pergi opis..tengah-tengah buat kerja pulak badan aku dah bagi hint macam tak sihat pulak..memang sangat-sangat tidak selesa pada hari tu sebab dengan batuk dan selesemenya sampai mood nak bekerja dah ke laut...so semalam betol-betol tak tahan aku pergi klinik siap berstoking macam orang dalam pantang kate laki aku...jumpa doktor dan sah deman..doktor bagi mc sehari untuk rest..satu hari aku tidur..bangun pun pada time makan ubat je lepas tu sambung tidur balik..nasib baik deman aku dah kebah dapatlah aku datang kerja hari nie..banyak betul dugaan untuk aku dalam masa 2 minggu nie..tetapi aku redha aje sebab aku percaya ada maksud disebalik semua dugaan yang diberikan olehNya..okaylah bersua lagi dilain entry ya sahabatku semua..

Wassalam

Saturday, 4 October 2014

Salam Aidiladha...

Assalamualaikum semua..sihat ke semua..seminggu jemah tak online sebab busy dgn urusan kat opis,balik kerja penat nak online pun takde mood..sekarang aku tengah bercuti kat kampung sempena nak menyambut hari raya aidiladha esok..Salam aidiladha buat semua teman-teman muslim aku ucapan..Okaylah setakat ini dahulu untuk entry ini,jumpa lagi di entry yang lain ya..


Wassalam