Nuffnang Adds

Saturday, 31 December 2016

Happy New Year 2017

Bismillah..with new chapter in the new year..I really hope get fully blessed from the God not only for me but also to everybody..Amin


Wassalam

Monday, 26 December 2016

Sydney and South Island,NZ trip Oct-Nov 2016

Assalamualaikum semua...

Sy nk share short trip sy bersama 6 lagi kwn2 ke Sydney,Australia dan South Island,New Zealand beberapa hari yg lepas..Perancangan yg hampir setahun akhirnya berjaya..thanks to yg maha Esa kerana mengizinkn segalanya berlaku tanpa sebrg masalah sepanjang berada di negara2 tersebut..Kos perjalanan kami kongsi bersama..Segala pengalaman dan perkara baru yg dikutip dan dipelajari sgt2 dihargai..Insyaallah jika ada peluang lagi,sy teringin utk kembali lagi ke sana..






**kos airport trf sy share dgn kwn2 sbb guna taxi..tp kos sy save dlm bandar sydney sbb byk jln kaki je utk ke fish market,areal pitt street dgn chinatown..kecuali naik bot ke opera house serta ke dfo homebush naik train dgn bas..


**kt chinatown ada restoran mamak..dijamin halal serta harga pun kira okaylah..AUD8 - AUD15 sepinggan lagipun portion boleh utk dua org mkn..



**kt airport sydney ada restoran halal sebelum kedai kopi serta bilik utk sembahyang..si jgn sholat merata ya..

Duit belanja yg sy sendiri bwk:-
AUS300 & NZD300
**habis licin guna utk shopim perfumes dgn souvenir last day kt Sydney huhuhu**

Itinerary sy x complete sgt tp sy share kt wall nie jelh..

Day 0: kul to sydney (flight mlm)




Day 1:check in wynyard hotel (req check in awal),lepak sekitar darling harbour areal kemudian naik bot ke sydney opera house melalui bwh sydney bridge.








Day 2:check out..jln2 sekitar westfield mall dan juga pitt street mall serta victoria queen building..pi mkn kt sydney fish market kemudian pi airport utk ambik flight petang ke christhchurch NZ than sampai tgh mlm kt sane terus ambik kereta sewa dan terus menuju ke lake tekapo..tp sempat singgah masjid an nur kt christhchurch biarpun x boleh masuk dlm sbb dah tutup..





 



Day 3:awal pagi dah terpacak kat lake tekapo sempat masuk ke national park..rest kt lake tekapo kemudian terus ke lake pukaki kemudian singgah dekat high country salmon..bertolak ke Queenstown melalui twizel road..view sepanjang jln Subhanallah sgt2 cantik mcm lukisan nampak mt.cook..sampai Queenstown petang settle urusan check kt haka lodge hostel..rest mandi masak dan makan kemudian mlm sempt keluar jln2 sekitar bandar Queenstown stop kat DF Sourvenir shop..sgt murah berbanding tempat lain utk beli souvenir..













Day 4:check out..pi aj hackett bungy centre utk main zipride je nk buat terjun bungy tu iolss x ready lg..kemudian pi lake wakatipu utk lunch dgn bekalan yg telah siap dimasak awal2 lg sblm check out..kemudian naik skyline gondola utk main luges tp takde luck utk hari tu sbb hujan nasib tiket beli on the spot je..lepak minum kopi je kemudian bertolak ke te anau melalui devils staircase view mmg sgt2 cantikkkk..tp toilet ya ampun susah nk jumpa ikot route nie..nk batu karang menahan dahlah hujan dgn sejuk tahap giler..nasib ada pekan kecil sempat stop utk melepas hajat semua..bile nampak view cantik we all stop utk ambik gambar tak kire lh tepi jalan pun tepi jalanlh..sebelum masuk simpang ke te anau ktorg isi minyak kereta dlu sbb jauh lagi utk jumpa petrol station kte local people kt ctu..sampai kt te anau check in kt parlands motel kemudian rest dan keluar jalan2 sekitar pekan te anau pi mall utk beli bekalan mknn..mlm lepas masak serta mkn mlm lepak kat bilik je sbb suhu 8 darjah sejuk giler nk keluar..tp tgh mlm ktorg tetap keluar pi lake te anau utk lihat bintang2 kt langit..cantik gilerrrr siap kena kejar dgn anjing sesat lagi..blk semua tdooo...





 







Day 5:check out..hasrat nk ke milford sound tp dibatalkan sbb we all x book pun so nk kejar pi dunedin utk sampai awal kt sane..xpelh xde rezeki utk ke sane lg..hari nie we all mood beraya semua pakai baju kurung utk posing..gigih walau sejuk giler..sebelum bertolak pi breakfast kat lake te anau..kemudian jln2 sekitar bandar..lps tu bertolak ke dunedin melalui mossburn dan moari hill..jumpa byk biri2 dan kerabat..ladang carnola..view sgt2 cantikkkk..ptg sampai kat dunedin kemudian check in kt woodlands motel and apartment..rest dan makan..kemudian keluar pi pak n save dunedin beli mkn mlm kemudian singgah beli kebab..pi jln tunnel beach tp dh gelap giler..patah blk apartment..tibe2 kena tahan dgn polis..huhuhu sbb lampu kereta x nyala sebelah nasib x saman..semua tahukn kt nz nie mcm mane rules utk memandukn semua cuak..tp lega slps polis x saman..yelah driver boleh pulak tertinggal lesen kt apartment..tp nasib baik semua pakai seatbelt time tu..polis nie perati je..kalau tak mahunya disaman..mlm blk apartment rest..









Day 6:subuh kwn2 aku gigih pi tunnel beach lagi utk tgk sunrise..aku mmg membuta kt apartment..tp tgk gambar dgn video dorg ambik sgt2 cantikkkk..lps breakfast check out dan pi jln2 sekitar bandar dunedin..pi dunedin railway station dgn cadbury world..lps tu bertolak ke christhchurch NZ melalui moeraki,oamaru,timaru dan juga ashburnton..sempat singgah kt moeraki beach kt batu bulat2 tu..view sepanjang jln sgt cantikkk...nampak lembu susu sepanjang jln tp bila buka cermin tingkap kereta ya Ampun huh menusuk bau tahi lembu...lewat petang baru sampai christhchurch singgah basuh kereta sebelum hntr blk kt airport..oleh kerena flight kami jam 6:15 am esok..so mlm tu kami overnight kt airport kt air lounge dgn bayaran NZD10 sorg tp staff yg jaga air lounge mlm tu baik hati hanya caj NZD50 utk kami semua..
















Day 7:naik flight ke sydney..dlm flight semua tdo..sampai terus ambik taxi ke wynyard hotel utk save luggage..kemudian we all ke dfo homebush utk shopim time..lps settle kt ctu blk bandar sydney blk terus ke pitt street mall utk ke chemists utk borong perfumes..murah gilerrr uolsss..lps tu pi chinatown utk shopim souvenir..paddys market tutup isnin dgn selasa..so kami x dpt nk shopim souvenir kt ctu..tp kt areal chinatown pun murah jugak..blk hotel semua sibuk duk berkemas sbb mlm esok dh nk blk malaysia..




Day 8:check out..jln2 sekitar darling harbour kemudian pi mkn seafood kt sydney fish market sebelum balik malaysia..perabis duit kate org..lps tu singgah kt pitt street lepak2 tgk bermacam type manusia kt sydney..kebetulan hari tu melbourne race..so we all byk jumpa gegirls yg pakai topi kecik ats kepala dgn si boboy fefeeling kacak dekat areal bar2 kt sekitar jalan..petang we all ambik taxi utk transfer ke airport..settle urusan imi dgn kastam we all terus ke gate..ya ampun jauh bangat gatenya..nasib baik sempat sampai dekat gate sebelum gate tutup..







Day 9:yahoooo selamat sampai kat malaysia..


Kos utk SEORANG:-
Flight:-(Include luggage/inflight meal/seat)
AA:RM1100 KUL - SYD - KUL
Jetstar:RM890 SYD - CHC - SYD
Hostel/motel:RM436.24
Kereta sewa:RM220 (Shoestring Car rental)
Fuel:RM200
Visa:RM20
Makan/Minum:RM200
AJ Hacket Kawarau Zipride:NZD25
Emergency:RM100








Wassalam