Nuffnang Adds

Friday, 31 March 2017

Hong Kong & Macau trip March 2017

Assalamualaikum.

Hai semua warga blog..aku baru saje habiskan trip ke Hong Kong dan Macau..Okay disini aku nk share simple itinerary trip serta kos yg telah aku habiskan selama 6 hari 5 malam bersama suami serta anak perempuan aku..sebab trip kali nk lebih kpd nak bwk anak aku jalan-jalan..so tripnya kena lebih simple dan rileks..


Remark:-



*Visa tak diperlukan utk memasuki Hong kong dgn Macau tetapi kena isi arrival card sebelum melepasi immigration department utk kedua-dua negara dan kena save arrival card tersebut didlm passport sehingga last day utk tujuan immigration checking.Perlu dingatkan Hong kong dan Macau tidak cop ke atas passport tetapi digantikan dgn cop printed diatas sekeping kertas kecil yg akan diselitkan didlm passport nanti.

*aku book flight tix AA mse promo so dpt harga murah ckit dr biasa

*aku book guesthouse melalui agoda.com dpt low rates utk triple room

*aku book tiket fast line tram + sky terrace ke the peak melalui klook apps so tak perlu beratur pjg dan save time..lpss book kena tggu tour guide klook di exit K street level dekat mtr central station sbb dorg yg akan bawa terus ke sane..x perlu nk beratur dh tetapi jika korg dh beli xboleh tggu dorg dekat the peak tram mesti tggu dekat central station exit K utk pendaftaran cuma lps tu kena berjln kaki dgn tour guide tu sampai ke tram station the peak..x susah pun..blk korg boleh naik je bas terus slps turun dr the peak tram dan bas hantar terus ke central station blk..

*aku beli simkad 4G/3G (internet dan boleh buat call utk local) dekat arrival areal kaunter A13 siap pasang dan boleh terus guna..

*aku guna octopus card spjg di hk sbb sgt jimat dan mudah digunakan..jgn lupa save route mtr dlm hp utk memudahkan pergerakkan di HK

*nk save boleh naik bas je dr airport utk ke guesthouse di chungking,haiphong dan mirador mansion tunggu di bas no.A21 dgn caj HKD33 sehala utk dewasa dan HKD16.50 utk kanak2 dan perjalanan ambk masa dlm 1 jam dan turun di hentian middle road(carnarvon road) berbanding naik yg train agak mhl

*aku beli tiket HK disneyland dkt China travel service dlm airport di arrival area terminal 1

*aku beli tiket ferry ke macau pun dlm hk airport di arrival area terminal 1 kaunter A13 dpt open tiket lg so boleh set nk pi bile dan blk bile..tp kena tukar voucher tiket kpd pass tiket sebenar dahulu dikaunter tiket dekat terminal ferry nanti..perjalanan ke macau ambik masa 1 jam shj so boleh day trip shj

*sampai shj macau taipa terminal boleh naik free shuttle bas ke tempat yg korg nk pi mcm aku just nk pi the ventian dan aku naik shuttle bas the ventian dan bas akan stop kt main lobby tujuan aku pilih nk ke situ sbb nk mkn tart telur yg femes kt macau dgn jln2 dekat the grand canal shopping ala tempat yg ala2 venice dlm the ventian..blk ambik shuttle bus yg same cume kena ambik dr west lobby the ventian

*Dalam iSquare mall depan mirador dgn chungking mansion ada grocery market yg boleh utk beli stok makanan or personal items

*souvenir keychain boleh beli dikedai sebelah kedai jahit kemeja dlm mirador mansion dgn harga HKD10 utk 1 keychain

*Octopus card tu boleh digunakn dekat pasaraya or kedai2 utk byr brg yg dibeli

*Baki duit dlm octopus card boleh refund blk sekali dgn deposit card tp kena caj HKD9 utk refund fee

*mknn halal mudah didapati didlm hk disneyland di mystic point,chungking mansion nathan road depan isquare mall dan haiphong mansion sebelah masjid kowloon nathan road

*make sure pakai kasut yg sesuai travel di HK jika byk berjalan kaki

*jgn malu tanya org jika tak tahu jln

*kalau shopping di sane dorg tak bg plastic bag or paper bag..kalau nk dorg akan caj

*soket plug electrical sama dgn soket plug tiga lubang malaysia 

*nk jimat boleh bawak stok makanan seperti instant brahim food,maggi,tuna dan sardin ayam brand,milo dan sebagainya

*harga 1 biji egg tart di lord stow's ialah HKD10/MOP10 dan dekat Macau boleh guna duit Hong Kong je utk buat pembayaran mse shopping



ITINERARY:-

Day 1:Friday-03/03/17
-KUL TO HKG
-Check in lily garden guesthouse
-Visit masjid Kowloon at Nathan road
-rest







Day 2:Saturday-04/03/17
-Disneyland HK (10am-8pm)
-Shopping at Citygate outlets (10am-10pm) -rest
























































Day 3:Sunday-05/03/17
-Garden of star
-Visit Masjid Ammar and lunch with Halal Dim Sun (1pm-3pm) -The Peak & Shopping at Hard Rock Shop HK -rest








































Day 4:Monday-06/03/17
-Take ferry from HK to Macau
-The Venetian Macau
-Back to HK
-Symphony of light at Avenue of star (8pm) -Rest






















































Day 5:Tuesday-07/03/17
-Ladies market
-Symphony of light at Avenue of star (8pm) -Rest













Day 6:Wednesday-08/03/17
-Check out
-Departure to HK Airport
-HK to KUL





COST HK/MACAU TRIP:-

Flight AA KUL-HK-KUL
- RM1019.72

Lily Garden Guesthouse in Mirador Mansion
- 6 days 5 night RM742.85

Train return tickets Putrajaya-KLIA2
- RM46 -2 adult 1 child

Parking Putrajaya Sentral
- 6 days RM32

Daily Costs:-
Day 1
- Octopus card HKD370 - 2 adult 1 child

Day 2
- Disneyland ticket HKD1440 -2 adult 1 child
- Ferry ticket to Macau (return) HKD930 -3 person
- Top up Octopus card HKD300
- Fruit salad HKD28
- Lunch in Disneyland HKD248
- Pre pack popcorn HKD38
- Disneyland Souvenirs HKD564
- Shopping grocery at Citygate Outlet HKD130.41
- 7Eleven (paid by octopus card) HKD13
- Adidas Citygate Outlet HKD560

Day 3
- Lunch at Ammar Mosque HKD195
- Fossil HKD625
- Hard Rock Shop HKD370

Day 4
- Lord Stow's Egg tart Macau HKD30
- Mcd Macau HKD74
- Souvenir Macau HKD85
- H&M Macau HKD79
- Duty free Macau HKD25
- Dinner HKD145

Day 5
- Ladies Market HKD500
- Lunch HKD192
- Top up Octopus card HKD150
- 7Eleven (paid by octopus card) HKD100.90
- Nike HKD149

Day 6
- Disneyland shop HK airport HKD148
- Souvenirs shop HK airport HKD255
- Burger King HK airport HKD70
- Relay HK airport HKD26

Okaylah harap membantu serba sedikit.. 

Wassalam