Nuffnang Adds

Thursday, 12 November 2015

My Europe Trip 2015 Itinerary

Assalamualaikum semua..hari nie aku share itenery yg aku guna sepanjang aku travel kt negara-negara eropah baru-baru nie so harap-harap dapat membantu jika ada yg nak refer ye..



Day/DateLocationItenerary
Day 1 - 23/10/15KL / London● Departure from Kuala Lumpur with MAS - 10:10am


● Arrival at London - 16:20pm


● Get bus or train from airport to hotel


● Check in at Hotel Strand Continental



Day 2 - 24/10/15LondonTrip:-


● Eye London


● Buckingham Palace


● Tower of London


● Big ben (Westminster)


● London Bridge


● Free and easy



Day 3 - 25/10/15London● Check Out


● Harrods


● Bayswater Street - Sourvenir/Gift


● Free and easy


● Departure to Amsterdam with Eurolines bus



Day 4 - 26/10/15London / Amsterdam● Arrival at Amsterdam and save the luggage at hostel


● Trip to Zaanse Schans Dutch Village


● Check In at Quentin Arrive hotel


● Free and easy



Day 5 - 27/10/15Amsterdam / Brussels / Paris● Check Out from hostel


● Departure to Brussels with bus


● Visiting Grand Palace/City Tour


● Departure to Paris with bus


● Check In at Ibis Budget Paris Porte de Bercy



Day 6 - 28/10/15ParisTrip:-


● Eiffel Tower


● The Lourve Pyramid


● Free and easy



Day 7 - 29/10/15Paris / Heidelberg● Check Out


● Departure to Heidelberg with train


● Arrival at Heidelberg


● Trip to Heidelberg castle


● Free and easy



Day 8 - 30/10/15Heidelberg / Zurich / Lauterbrunnen● Departure to Lauterbrunnen via Zurich with bus


● Arrival at Zurich and get train to Lauterbrunnen


● Arrival at Lauterbrunnen 


● Check In at Schutzenbach Backpackers and Camping


● Trip to Staubbach Waterfall


● Free and easy



Day 9  - 31/10/15Lauterbrunnen / LucerneTrip:
● Rigi Mountain
● Lake Lucerne
● Free and easy
Day 10 - 01/11/15Lauterbrunnen / Zurich / Pisa● Check Out
● Departure to Milan and visit to Duomo
● Transit to Pisa via train
● Arrival at Pisa station
● Check In at Hotel La Pace
● Free and easy
Day 11 - 02/11/15Pisa / Florence / Rome● Check Out
● Visit The learning tower of Pisa
● Free and easy
● Departure to Rome with train
● Check In hostel Locanda di Porta Pia
● Free and easy
Day 12 - 03/11/15Rome● Departure to Coloseum / Forum 
● Free and easy
Day 13 - 04/11/15Rome / Istanbul● Check Out
● Free and easy
● Departure to Istanbul with Turkish Airlines
Day 14 - 05/11/15Istanbul / KL● Transit at Istanbul
● Arrival at KLIA

Okay bye-bye..wassalam

Wednesday, 11 November 2015

My Europe Trip 2015

Assalamualaikum..inilah bajet trip ciput jemah takes europe..huhuhu


NO.KOSOTHER CURRENCYRM (3 pax)RM (1 pax)
1Transportation:
Flight
KUL - LONDONRM42601440
ROME – KULRM4901.88 (2 pax)1633.96
2Bus/Train:
London - Amsterdam120 GBP733.45244.48
Amsterdam - Brussels24 EURO103.1334.38
Brussels - Paris39 EURO167.5755.86
Paris - Heidelberg117 EURO506.41168.8
Heidelberg - Zurich75 EURO379.06126.35
Zurich - Milan57 EURO273.5991.2
Milan - Pisa27 EURO116.4338.81
Pisa - Rome27 EURO116.4338.81
3Pass Ticket:



Swiss Pass 117 EURO2719.72906.57





4Hotel/Hostel:



London - 3 beds213.78 USD778.31259.43

Amsterdam - 2 rooms133.18 USD493.82123.45

Paris - 1 triple room96 EURO414.97138.33

Lauterbrunnen - 1 bed /1 double room 172 CHF721.68240.56

Pisa - 1 triple room 64 EURO271.1190.34

Rome - 1 triple room 96 EURO434.77144.92





5Travel Insurance (1 pax)RM050.63
TOTAL17392.335826.88


*jgn lupa utk masukkan bajet kecemasan dlm bajet anda semua sbb aku punya terlupa letak kt ctu.utk sehari aku peruntukan dlm 100 pound ,100 euro or 100 chf bergantung pd negara yg aku lawati tp kalau yg tak habis dlm sehari tu aku forward ke esoknya dan aku guna balance tu dlu dan sekiranya dah habis balance tu baru aku guna 100 pound, euro or chf tu..semua aku guna utk makan,minum,local public transport,toilet dan juga beli souvenir.Utk shopping tu masing2 bajet2lh..standard harga brg tu dlm 20 - 50 pound,euro or chf biasanya utk satu2 item yg dijual tp kalau dekat primark dgn hm byk brg murah lg dr harga yg aku bg thu nie..cume harga mknn seperti mknn arab dlm 5 - 15 pound dgn euro lh utk satu hidangan portion pun byk boleh share 2 org mkn..kt london aku jumpa satu kfc yg halal dekat dgn tower of london xde serve bacon dekat pintu msk ada sijil halal dr gov dorg..dekat areal sourvenir shop bwh tanah selepas public toilet..

*website yg aku guna utk cari rate murah flight tiket http://www.skyscanner.com.my/ .Utk transport dekat europe http://www.goeuro.com/ & http://www.raileurope.com/index.html .Utk hotel or hostel korg boleh guna http://www.booking.com/

*semua currency asing tu adalah bergantung pd harga tukaran semasa..semasa aku beli tu ada yg sebelum currency naik dan ada yg currency dh naik time tu..utk bus dan train korang boleh book awal 3-4 bulan awal utk dpt rate yg murah..pastikn korg sampai dkt stesen bas or train tu tepat pd waktu sbb system pengangkutan dkt europe nie mmg tepat pd waktunya kalau korang lmbt mmg kena tinggallh so terpakse beli another tiket dgn harga yg mahallh nnt..

*Berhati-hati dgn pick pocket dan juga tourist scam especially kt paris dgn italy byk taktik ug dorg guna utk perangkap pelancong mcm kita nie..jgn buat2 takot dan sentiasa pastikan passport tu berada dlm keadaan selamat..mcm aku pakai baju ade poket doremon pulak kt dlm save passport dgn cash confirm safe.

*utk local public transport tu korang boleh guna pelbagai mode yg korang mampu..mcm aku nk save aku byk guna public transport mcm local bus dgn train.Yg penting korang kena tahu destinasi yg korang nk tuju kalau tak tahu mmg kenyang mkn langsatlh jwbnye huhuhu..mcm aku save nama tmpt dkt hp dgn screen shot siap gmbr skali kalau tak reti nk sebut nama tmpt tu korang tunjuk dkt driver bus or taxi ataupun dkt local people tu nnt dorg akan bantu korang..jgn takot utk bertanya yg paling penting..

*nk save cara aku ialah tdo dlm bas..aku ambk bas nk ke amsterdam dari london dgn dr heidelberg ke zurich so xperlu sewa hotel or hostel ambk bas tiket bas mlm sampai pagi kt destinasi dgn ban mkn tu korang boleh pilih nk beli or masak tp aku suggest bwklh bekalan mknn sbb harga mknn kt sane ya Ampun mahal dan bekas air kosong utk guna dlm toilet sbb toilet oversea xde paip ye..toilet awam kena byr ye paling murah 1.50 euro or ade 2 euro dkt swiss 1.50 chf x silap aku..nk save korg boleh guna toilet dlm mcd or kfc buat mcm aku tp kalau dh xde sgt reda jelh byr..tp dlm train,kapal or bas yg perjalanan jauh korg jgn risau dorg sediakan toilet free je..lps tu nk save lg aku bwk periuk nasi kecik yg aku duk usung ke hulu hilir slame aku travel kt sane..beras aku beli kt sane cuma aku hanya bwk nasi lemak instant brahims,sambal bilis brahims & kari daging brahims cuma perlu panaskan blk je.Jgn lupa bek international adapter utk guna plug kt sane.Stok mknn tu jgn bwk yg heavy sgt.

*kt london korang bile guna oyster card fungsi sama kad touch n go cuma korang kena beli kad tu bur deposit 5 pound tp deposit tu boleh refund balik berserta balance dlm kad sekiranya korang xnk guna dh kad tersebut dan boleh return blk kad tu dkt mesin yg disediakan disetiap train station.Aku stay kt london skjap je so nk jln2 byk tmpt mcm tak sempat so aku guna khidmat the original tour bus byr 26 pound cover sampai 48 jam so boleh pergi byk tmpt dgn guna bas nie je cuma kena pandai tukar route bas jgklh.Jgn risau semua ada dlm templete yg dorg bg tu..nk beli pakej nie bolrh buat melalui online dan direct pun ade kt check point dorg harga still sama..bab mknn halal pula byk kt bayswater road dgn edgware road..utk beli cenderahati yg murah boleh beli kt bayswater road kt ctu siap boleh tawar menawar lg.Kalau korang shopping jgn lupa utk mtk tax refund dgn dorg..nnt boleh claim blk kt airport.




















*kt amsterdam kalau mcm aku hanya stop utk 1 mlm je..aku sampai pagi kt stesen bas eurolines than aku beli tiket 24 hour passes gvb naik train sampai amsterdam central dgn harga 7.50 euro passes nie boleh cover tram,local bas yg ada label gvb dan juga train line gvb..sampai stesen jln kaki ke hotel sbb x jauh dr stesen pergi hotel simpan luggage dulu sbb waktu chk in lps jam 2 pm..aku jln dr hotel ke damrak sbb nak cri pakej yg offer pi kt tmpt kincir angin tu dptlh murah dr hop on hop off amsterdam pakej tp lupa dh brape harganye dlm 24 euro kalau tak silap aku.pakej nie cover 3 tempat kincir angin,tmpt buat cheese terkenal dan juga tempat buat terompah kayu tu siap boleh naik boat uolss..tp korg bwklh bekal awal2 sbb nnt kt sane ssoh nk cri mknn halal..mcm aku tapau siap2 kebab beli dkt damrak sblm bas bergerak..berbaloi jgklh ambk pakej nie sbb save time and kos..pakej nie ambk masa lebih kurang 5 jam..


















*kt brussels aku singgah kejap je..aku bertolak pagi dr amsterdam dan sampai dkt brussels nord station aku save luggage dekat loker than aku ambk train byr 1.50 euro ke grand-place grote markt.Keluar dr train aku terus ke grand-place tak susah cari tempat nie sbb ade sign tunjuk ke arah grand place dan sepanjang jln nk ke sana ada byk kedai souvenir dan kedai kebab halal tp siap sedia utk ckp mcm aym dgn itik sbb dorg x pandai ckp omputih ko ckp english perfect mcm mana sekali pun dorg still akan ckp bahasa dorang..huhuhu
















*kt paris pulak aku sampai dh mlm tp bru jam 6 pm sbb mlm dkt europe nie awal pd musim luruh dan mlm korang akan jd panjang..aku guna khidmat taxi dr stesen bas ke hotel sbb dh penat nasib dorang guna meter tp boleh je naik train.Aku stay dkt ibis bajet je pinggir bandar paris tp okay sbb dekat dgn public transport dan bersebelahan dgn shopping mall.Dekat paris ssah ckit nak cri mknn halal nasib baik periuk nasi aku bwk so masak nasi dgn msk lauk kari ayam yg fazz bwk je..save dan kenyang lg..Aku ambk bas ke train station (metro) dgn byrn 1.50 euro utk sehala lps tu tukar ambk train utk ke the lourve museum tiket korg boleh beli fkt mesin or kaunter tp make sure korg berada dkt laluan yg betol train tu pergi..sampai kt sane siap sedialh dgn di penyangak yg berlakon srh jwb soalanlh,seluk saku pun byk cni,mtk tlg ambk gmbrlh,mtk tlg dgn tanye ko pandai ckp omputih ke tak konon2 dia tgh sesatlh pdahal itu semua poyo blake..taktik nk menipu pelancong je kije dorg nie..berhati2lh..kt cni aku x ambk pakej sbb nk lwt 2 3 tmpt je the lourve dgn eiffel tower tu je..tmpt lain tu byk monumen patung2..dr the lourve aku jln kaki ko ke eiffel tower nie..ingt dekat jauh jgk rupanya naik kren kaki aku jln tp bolehlh tgk gelagat org perancis nie..sampai kt eiffel tower tu hilang letih jln kaki terus kuor hp utk posing ala2 rcw dgn zain ko mampu??kihkihkih aku guna hp je ambk gmbr..x mampu nk beli camera canggih uollss dpt jejak kaki ke cni dh syukurlh..okay kalau nk beli souvenir pulak korang boleh beli dgn geng2 pak itam tu sbb jauh lebih murah dorsng offer tp kena pandai tawar menawar biarpun beli secara haram sbb kalau beli dkt kedai souvenir harga mhl nk mampus..baik save euro cash tu utk shopping uolss..kalau nk shopping kt cni jgn lupa mtk tax refund ye..tmpt shopping kt cni utk brg meletop bg kaki shopping dkt george v naik train stop kt stesen george v betol2 dpn butik lv paris..tp aku tgk2 je mampu nk beli menangis nnt..hahaha..blk



















*kt heidelberg aku ambk train thayls dr stesen paris est laju giler train nie dlm mse 3 jam dh sampai tp book awal2 ye tiket murah ckit..tp aku kena tukar stesen kt mannheim hbf than ambk route ke heidelberg hbf..sampai cni aku save luggage kt loker dlu kalau ada org nk tlg time korg nk save luggage tu waspada ckit or baik tak pyh sbb nnt dorg akan mtk upah dgn korg bnde simple je semua ada guidelines kt ctu ko follow je..kt cni aku cri mknn halal dlu nasib baik jumpa restoran malaysia nama restoran serai ownernya org melayu yg stay kt sane..lps dh kenyang aku ambk bus utk ke heidelberg castle dgn byrn 1.50 euro sampai sane aku ambk train ke castle tu dgn byrn 7 euro pergi blk boleh beli dkt counter sebenarnya nk jln kaki pun boleh..kalau nk beli souvenir murah sekitar jln nk ke old bridge..mlm aku ambk bas ke zurich satu perjalanan yg cukup jauh dgn seat yg mcm kerusi kayu je nk laras x boleh sbb kebykkn bas express dkt europe mmg jenis mcm nie nasib aku slmt sampai kt zurich..















*kt zurich aku guna swiss pass travel sbb save cost dgn masa..dgn adanya swiss pass travel nie kita boleh travel unlimited dgn guna semua public trsnsport kt swiss nie sbb kalau beli satu2 tiket ots or satu utk ke satu tmpt mmg rabok moleklh poket uollss..aku beli melalui on9 awal sebulan dr date aku nk depart ke europe aritu kjap je order 3 hari lps tu sapa tp makesure masa booking tu check dulu tarikh nk guna swiss pass tu sbb kalu saloh book mmg xleh nk tukor dh datenye..semua transport kt zurich yg aku naik train,bas,keta kabel dgn kapal di cover oleh swiss pass..so kalau dh beli tiket nie kalau x thu nk pegi dkt tmpt nk tuju tu pihak sbb aka information centre kt swiss nie akan tlg print train,bas or kapal dgn platform mane nk kena tggu dgn jam brape ye gerok..semuanya tepat pd waktu..mcm aku nk ke lauterbrunnen dr zurich,pergi tanya kt information centre ye siap print terus no platform kena tggu dgn nk kena tukar stesen train mane nnt..dgn jam brape train bertolok dgn jam brape akan sampai dekat destinasi..jgn risau staff dorg boleh ckp omputih cni..swiss pass nie cover sapa mt.rigi aku naik tu..tp kalau nk ke jungfrau,tiltis,schiltorn or pilatus or mcm2 lg tu dgn swiss pass nie korg boleh dpt diskaun x silap aku sapa 50%..


































*kt pisa aku travel dr zurich dgn bas ekspress sampai kt milan tukor ambk train ke milano centrale stesen dgn kos tiket 1.50 euro beli dkt keda runcit dlm stesen tu kabo nk beli tiket train one way..lps tu ambk train dr milan terus ke stop kt pisa stesen..asal2 tiket dh book awal2 tp kuasa tuhan blake bas dr zurich delay aku lambat sapa kt milan train gerok dh..aku rugi ckit ctu sbb aku booking utk 3 org harga 27 euro tp bile kena beli pulok harga ye jd 21 euro sorg..so stanbylh duit kecemasan jgk nnt jgn nk stanby duit kecemasan nk shopping je uollsd semua..nasib sempat naik train berikut jauh jugalh perjalanan bosan nk boleh ke sampai kt pisa..dkt italy nie jgn kejut tgk polis byk kt bandar sbb byk sgt penyangak aka seluk saku or geng peras ugut pelancong kt italy nie..elaklh jalan sorang2 kalau xnk jadi mangsa puok2 nie..makesure cash dgn passport ddk ditempat selamat..dkt sekitar rome dgn pisa byk jual cenderahati yg muroh2..mknn halal pun byk..public transport kt italy kos naik train dgn bas 1.50 euro


































*tips2 nk shopping kt brg2 branded tu aku tak arif mane sbb aku bukan kaki shopping..tp yg aku tahu london,paris dgn italy lh muroh nk shopping..tp zara dgn hm dkt italy yg paling muroh kalau nk shopping..tp aku rekemen kt italylh kt jln via del carso paling best utk kaki shopping..dkt situ byklh jenama-jenama hot..tips2 lain uollss leh pm lh nnt..

*selain laki aku ada sorg lg teman bergaduh aku sepanjang trip aka tripmates, jurufoto aku, aku jd jurufoto dia, kaki shopping gara2 dia ktorg kena tggal train kt swiss nasib ada swiss pass travel boleh guns byk kali, kaki selfie, peti ais aku sbb dia bwk stok mknn mcm nk duk staun kt europe,berat nak mampus angkat luggage dia setiap kali naik tangga..aku pesan awal2 nk backpacker kt europe tak pyh nk feeling2 diva sgt bwk beg troli bagai sbb kt sane kemudahsn lift terhad nk2 kt hotel kurang bintang or hostel mmg jarang sgt ade lift..so pastikan muscle anda kuat bwk luggage ke bilik..huhuhu..jgn marah ye misah..










Okay bye-bye