Nuffnang Adds

Thursday, 12 December 2013

Tribute with love to Phnom Penh & Seam Reap

Trip aku bersama teman sekuliah semasa zaman bergelar pelajar pd thn 2008.Tujuan kami ke sana adalah utk khidmat komuniti utk final subjek semester 5..Kitorg semua ke sana utk membantu meringankn beban dan menolong masyarakat islam yg hidup dlm kedaifan.Tempat yg kami tuju itu bernama Kampong Cham.Sebuah kampung yg didiami oleh masyarakat islam, jikalau nk dibandingkan dgn kehidupan kita skrg nie amat jauh berbeza..sesungguhnya aku amat bersyukur dilahirkan di bumi bertuah Malaysia ini..Lawatan aku ke sana bkn shj utk tujuan khidmat komuniti tetapi juga utk mendalami ilmu tentang bidang pelancongan, lupa aku nk inform yg ketika itu merupakan pelajar jurusan pengurusan hospitaliti dan pelancongan..so semasa disana kebanyakkan masa lawatan disana digunakan utk melawat hotel-hotel dan juga tempat tarikan pelancong disana..antaranya seperti tasik tonle sap, royal palace cambodia, angkor watt,sungai mekong,wat phnom, olympic stadium,muzium national cambodia dan lain-lain lagi..So tataplh gambar-gambar kenangan aku disana yg tak seberapa itu..

Arios..!


Nie posing diva-diva class bhm-t 06-09

Nie aku lupa nama tmpt ye..

Sisa-sisa runtuhan blok kota khmer..

The Angkor Watt..

The Bayon temple aka tmpt shoot film tomb rider..

The bayon watt lagi..


Salah satu hotel yg ktorg buat lwtn utk class bhm-t

Salah satu patung yg terdapat di kota2 peninggalan kerajaan khmer..

The angkor watt back facing...

Konon-konon post spontan le nie..

Tgk kak izah tgh syok lyn naik gajah..

Salah seorang penari istana angkar watt yg masih belum bersara...hahahaa

The Royal Palace of Kingdom Cambodia

Nie le tmpt ktorg stay kat sane..

Nk posing sorg2..tp sempat pulak ida angkat peace kt blkg..miss u ida...

Nie post sebelum tgk matahari terbenam..nk panjat tmpt nie..mmg challenging tu..

Tuesday, 19 November 2013

Dia anak aku...

Namanya Qasihqu Nur Qisya selamat dilahirkan pada 16.06.2010 di hospital kuala terengganu..lebih manja dikalangan keluarga dgn gelaran 'kakak'..Setakat ini dialh satu-satunya zuriat yg dianugerahkan olehNya kpd aku.Pengalaman membesarkan seorang anak ini mmg begitu mencabar ini kerana setiap hari aku berdepan dgn pelbagai ragamnya.Sekarang anak aku berumur 3 tahun dan masih lagi menyusu,tetapi aku gantikan dgn susu formula.Setiap hari kalau aku bekerja,aku akan menghantar dia ke rumah pengasuh utk menjaga dia sementara aku dan juga laki aku keluar bekerja.Pengasuh yg aku hantar nie adalah kawan aku sendiri..dia tidak bekerja hanya jaga anak dirumah shj.Pada hujung minggu pula adalah hari aku bersama-sama anak serta laki aku..so pada kwn2 yg selalu ajak melepak tu sorry ya..aku terpakse mengurangkan aktiviti melepak dah sekarang kerana ini saja mase yg aku ade utk bersama mereka kerana pada hari bekerja masa dgn anak dgn laki agak terhad..
Anak aku dia seorang yang manja..rajin..over aktif..sensitif..lasak dan paling mengada-ngada.Di rumah dialah diva,tuan puteri,tuan rumah dan mcm-mcm lagilh gelaran kerana di rumah dialh yg paling berkuasa tp kalau dah over sgt aku dgn laki aku akan bertukar menjadi power rangers lah utk mengawal situasi balik..Kalau tidak bertindak mesti aku dgn laki aku dibuli oleh tuan puteri kedaun nie!..Anak aku juga merupakan cucu sulung dalam keluarga aku dgn laki aku mmg lebihlah ngade2 sebab ramai bg perhatian tetapi itu kat kampung jelh kalau balik rumah sendiri mmg bawa dirilh duduk kat rumah..Kalau aku pergi mall bawak anak aku nie mmg huru hara jikalau pergi berdua shj..ini kerana anak aku akan bertukar menjadi watak kepada Himawari(adik kartun shinchan) yg mana dia akan ke hulu hilir tanpa hiraukan jeritan batin aku memanggil..anak aku jenis tidak takutkan orang itulh menjadi kerisauan yg terbesar dlm hidup aku..zaman sekarang mcm-mcm perkara negatif boleh terjadi kalau kita tidak menjaga @ mengawal anak kita dgn baik..sebab itulah ade peribahasa yg berbunyi "mencegah lebih baik dari mengubati" so aku lebih suka ke mall dgn laki aku sekali sbb time aku membeli tu bolehlah laki aku menjaga anak aku...
Sekarang aku lebih byk mendedahkan kpd anak aku tentang situasi bahaya diluar rumah dan dalam rumah..biarpun dia seakan-akan tidak faham akan kerisauan sebenarnya aku dan laki aku pada dia tetapi dia boleh memahami akan keadaan bahaya yg aku maksudkan seperti contoh-contoh yg aku berikan..Pada setiap saat,aku tidak putus2 berdoa agar dijauhkan dari segala perkara buruk keatas keluarga aku.Aku tidak kisah berhabis masa wang dan tenaga pada anak aku kerana hanya itu sahaja harta berharga yang aku ade selain kedua ibu bapa dan juga laki aku yg tercinta itu.So pada sesiapa yg nk ckp aku nie terlampau manjakan anak aku tu..sorry okey this is my way to grow up my daughter..hambik ko speaking berterabur aku haa..Aku tetap tegas ya kalau tak,takkan suare ziana zain nie je asyik kedengaran dari tingkat 1 ke tingkat 4 sbb jeritkan anak aku...tp aku really-really love u so much 'kakak'...okey tu jd dulu nak share..dah mengantok esok nk kerja..

Arios!

Qasihqu Nur Qisya a.k.a Kakak

Tuan belog with Kakak

Laki tuan belog with kakak

Kakak..Ibu & Ayah love u so much

Saturday, 16 November 2013

Langkah Pertama...


Assalamualaikum semua...

Sesudah beberapa purnama merindu,baru sekarang aku ada masa untuk berblog aku sendiri...aku nak jugak berkongsi pengalaman..kongsi cerita..kongsi idea..kongsi masalah..dan mcm-mcm kongsilh aku nk letak kat blog aku nie..tapi ada ke orang nak baca blog aku nie??..kalau ade terima kasih daun kelapa aku ucapkan...kalau xde xpelh..aku buat blog nie pun utk isi masa yg terluang aje...okey itu je nk ckp,nama pun langkah pertama title ye xleh ah cakap panjang lebar sgt..biase-biase sudah...

Arios!