Nuffnang Adds

Monday, 13 February 2017

Percutian bersama keluarga ke Bandung,Indonesia

Assalamualaikum semua kawan...

Aku baru shj pulang dari family trip ke Bandung,Indonesia 5H 4M yg sungguh happy..walaupun sudah byk menjelajah ke negara luar tetapi ini kali pertama aku ke negara jiran Indonesia..sudah byk org bercerita ttgnya aku pula baru hendak menapak ke sini itupun sebab diajak oleh kakak aku kalau tidak,tak tahulah bila akan tiba disini..seperti teringin utk menjejakkan kaki kembali ke sini kerana byk kenangan dan pengalaman yg dikutip sepanjang berada disana..Melihat kehidupan masyarakat disana mengajar aku utk begitu mensyukuri segala nikmat yg dikurniakan olehNya kerana masyarakat disana begitu gigih berusaha demi kelangsungan utk menyara kehidupan meraka seharian..dari awal pagi hinggalah dilewat malam hari masing-masing lagi gigih mencari rezeki itulah yg aku lihat sepanjang berada disana..

Rombongan Puan Bedah and kerabat's
Mini van yg membawa kami berjalan-jalan sgt selesa
Kakak aku yg berjaya memujuk aku utk ke sini
Naik giler semua bile tgk kain yg cantik dgn harga murah-murah semua
Baiklah percutian utk kali nie aku tak buat seperti biasa yg aku lakukan kerana kali nie aku mengupah supir utk menguruskan segalanya sepanjang disana seperti airport transfer,hotel(included breakfasts),insurance dan mini van berserta driver utk berjalan-jalan disana..aku hanya uruskan utk flight tiket shj nasib baik malindo air ada buat promosi so dptlh low price time tu..ternyata mmg berbaloi kerana flight malindo air sudah termasuk dgn airport tax,luggage 30kg,meal/drink (roti sosej + muffin) dan entertainment screen..so tak perlulah susah pyh utk tambah luggage,byr airport tax dan add on meal serta entertainment dlm flight..Jimat Bangat..Sepanjang aku disana hanya makan makanan masyakat sunda iaitu nasi padang,nasi ayam penyet dan bakso itu aje yg aku reti nak makan..jangan risau kerana makanan halal di Bandung sgt mudah didapati kerana majoriti masyarakat di Bandung beragama islam..


Nasi Ayam Penyet Surabaya


The lauk of nasi padang

Bakso
Okaylah suhu di Bandung agak dingin sedikit kerana sekarang tgh musim hujan..trip kali nie aku lebihkan aktiviti santai dan supir yg aku upah berjaya menjalankan tugasnya..terima kasih sy ucapkan kpd supir kami disana iaitu pak Dedi Transport kerana menjaga dan melayan kami semua dgn baik tidak dilupakan juga pd drivernya iaitu pak wal zie..terima kasih bangat..tukaran rupiah semasa aku ke sana ialah $334 bersamaan 1 juta rupiah,aku sarankan utk korang tukar awal-awal disini kerana disana lagi mahal iaitu $338 dan ada $340 utk 1 juta rupiah..aku kongsikan juga aktiviti aku disana biarpun tidak sehebat mana cuma utk perkongsian shj..


Aktiviti:-

Hari 1:
-Bertolak dr kl ke jakarta (sy turun airport sana) sampai shj supir sudah menunggu
-Bertolak ke Bandung dr Jakarta (3H)
-Check in Asoka Hotel di Bandung
-Dinner di Ayam Penyet Sura Baya
-Rest/Free n easy

Hari 2:
-Breakfast
-Shopping kain sulam di Pesona Sulam,Graha Puspa Lembang
-Melawat Farmhouse Susu Lembang
-Lunch di Rumah Makan Padang Sederhana
-Shopping seluar jeans di Toko Tiga
-Rest/Free n easy
-Dinner delivery at hotel

Farmhouse Susu Lembang
Qisya & Rania
Me & adik aku Cah
Me dan the anok weks
Geng Muslimah sejati
Mak and the cik long family's
The gift shop dlm Farmhouse
Sejuk mata memandang view di Farmhouse nie
Jurufoto aka hubby aku
Seni bina belanda byk ditonjolkan dlm Farmhouse nie
The chocolate's
Aneka kerepek
Tempat utk tebus susu segar dgn kupon yg telah diberi semasa membeli tiket masuk ke sini
Susu segar free
Biri-biri pun ada

Lori yg dihias cantik
Mak and the cucu's
Jeans murah serta original mmg sgt berbaloi
Suasan di dlm Persona Sulam
Hari 3:
-Breakfast 
-Melawat Kawah Putih
-Lunch Bakso di Baso Solo Condong Roas
-Shopping barangan kulit di Cibaduyut
-Shopping di Passion Factory Outlet,Citarum
-Jalan sekitar Masjid Raya Bandung,Jalan Alun-Alun dan Jalan Braga
-Dinner di Nasi Ayam Penyet Mamee
-Rest/Free n easy

Family group photo
Us
Tugu
The Kawah Putih
My husband
Us again
Gambar tersopan ibu dan anak
Kami
Post bajet retis
Suasana kampung di Bandung
Bakso Solo terbaek
Mak pun nk post jugak..
Utk subsidi
Seni pertukangan
Angkut
Shopping
Part time jual kacang ke mok cah
Tersirat seribu erti
Terjumpa sister ngesot
Sundel bolong pun hadee
Pocong pun nk selfie
Masjid raya Bandung
Jalan Braga syurga makanan masyarakat sunda
Keadaan diawal pagi
Hari 4:
-Breakfast
-Melawat Dusun Bamboo di Lembang
-Shopping di Pasar Baru Bandung
-Shopping brownies di Amanda Brownies Bandung
-Rest/Free n easy
-Dinner di Nasi Ayam Penyet Mamee

Mini van utk angkut pelancong ke ats bukit
Tiket utk tebus mineral water slps tour
Kami
Adik Hajar family but Qisya always menyelip
Mok cah,Rania and mok jue
The bamboo
Choose your spot area
Cik long family with mak and the anok weks
Kids place but hujan pulak
Welfie in the rain
Unique
The train
Jungle
Kiosk inside
Nice kiosk
The mask
Us again
His again
Creative
Mesti cari
Proses tawar menawar
Berposing didalam hujan
Sedap sgt

Hari 5:
-Bertolak balik dr Bandung ke Jakarta
-Bertolak balik ke KL dgn flight pagi

Sekian..Wassalam

No comments:

Post a Comment

Celoteh Geng Jemah